Ember Zoltán a köztévés vitáról: elbábozták, amit el kellett

Ember Zoltán a köztévés vitáról: elbábozták, amit el kellett

Az EP-vitát nézik a Várkert bazár előtt 2024. május 30-án (Fotó: Magyar Hang/Dévényi István)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár vitaként hirdették meg a csütörtöki élő EP-jelölti műsort, sokkal inkább emlékeztetett bábjátékra. A köztévé elbábozta, hogy valóban közszolgálati adó, a műsorvezetők, hogy elfogulatlan műsorvezetők, a résztvevők pedig azt, hogy betartják a szabályokat – nyilatkozta a Magyar Hangnak az Iránytű Intézet vezetője. Ember Zoltán elmondta, bár szinte mindenütt rendeznek valódi vitákat a választások előtt, az ezeken elhangzottak ritkán ösztönzik a nézőket, hallgatókat arra, hogy változtassanak a pártpreferenciájukon. Arra viszont alkalmas lehet egy jó szereplés, hogy demobilizálja a vetélytárs táborát, esetleg megmozgassa a bizonytalanok egy részét. – A tegnap este elhangzottak legfeljebb az ellenzéken belüli erőviszonyok minimális változtatását eredményezhették, de tömeges mozgások semmiképpen nem alakultak ki. Maga a formátum sem volt arra alkalmas, hogy valami eget rengető változást generáljon –mondta az elemző.

Brutin mindenki jól szórakozott

Ember Zoltán felhívta arra a figyelmet, hogy az ilyen szituációkban az éri el a legnagyobb hatást, aki – futballnyelven szólva – meghúzza a váratlant. A sorból mindenképpen kilógott a kutyapártos Bruti, aki megszólalásaival mindenkinek okozott jó néhány vidám percet. Erre a múltkori partizános színtelen szereplést követően mindenképpen szüksége volt a Kutyapártnak. Donáth Annának is sikerült váratlant húzni azzal, hogy behozta Karsai Dániel ügyét, vagy hogy a műsorvezetők közül megszólította Volf-Nagy Tündét, ezzel kiemelkedve a többi szereplő közül.

– Az első egy percét nem értettem, és más szereplőre is igaz volt, mintha az M1 nézőit szerették volna felvilágosítani, edukálni. A vita – különösen egy ilyen „vita” – nem alkalmas erre – mondta Ember Zoltán. Az elemző szerint Dobrev Klára azt a szerepet vitte tovább, amit a DK hosszú évek óta magának vindikál, nevezetesen, hogy ők az ellenzék vezető ereje, a Fidesz egyetlen kihívója, az a párt, amely a legerősebb kritikával illeti a kormánypártokat. – Ez utóbbiban Márki-Zay Péter személyében komoly vetélytársra akadt, aki néhány blokkban nála erősebbnek bizonyult. Ezzel együtt a Sulyok-ügy felemlegetésével Dobrev még menteni tudott – hangsúlyozta.

Az elemző Magyar Péter szereplésével kapcsolatosan furcsállotta, hogy nem hangsúlyozta, az egész „vita” neki köszönhető, hiszen ő erőszakolta ki azt. Ezzel ugyanis felfelé tudta volna pozícionálni magát. A Tisza Párt vezetője minden bizonnyal azért is vett részt az eseményen, mert az azon való szereplés jelentette számára a legkisebb kockázatot számára. – Általános vélemény ugyanis, hogy minél inkább felfelé ível egy párt népszerűsége – ahogy most a Tisza Párt esetében is látjuk –, annál kevésbé áll érdekében vitázni.

Magyar Péter nem kockáztatott, de kihagyott egy ziccert

– Magyar Pétertől megszoktuk, hogy folyamatosan kockázatot vállal, mindig valamilyen váratlan húzással jelentkezik. Most nem így döntött, politikai színtéren való megjelenését követően talán második alkalommal. Az elsőre a megyei listák indításától való visszalépésekor került sor. Most kifejezetten kerülte a kockázatot, ami érthető, hiszen csak nemrégiben jelent meg a politikában, miközben a többiek már nagy múltra tekintenek vissza. Ugyanakkor a „vita” adott formája is a kezére játszott, hiszen a kötött forma csökkentette a bukás veszélyét. Az a veszély viszont fenyegetett, hogy beleszürkül a mezőnybe. És talán erős állítás, amit mondok, de ebből úgy tudott volna kiemelkedni, ha például a harmadik blokkban kiprovokálta volna, hogy elvegyék tőle szót, és akkor diadalmenetben hagyhatta volna el a küzdőteret, a Várkert Bazár előtt várakozó sokezer támogatója pedig pajzsra emelhette volna, mondván: Magyar Péter többre való, mint a bentmaradottak, és a szalagcímek is erről szólnának.

Ember Zoltán szerint Deutsch Tamásnak kifejezetten kedvezett a kötött forma, a Fidesznél minden bizonnyal úgy gondolhatták, ebben még jól teljesíthet a listavezető. Egy jó kezdést követően – amikor gyurcsányozott egy jót, és megrótta Magyar Pétert, mert felvette a feleségével zajlott beszélgetést – azonban kiderült, szó sincs erről. Teljesítménye kimerült abban, hogy az elmúlt tíz év Fidesz-plakátjainak szlogenjeit mondta el, minden átkötő szöveg nélkül. Ezt az összeszedetlen, szétesett, összevissza néző, kezével hadonászó teljesítményt még az elkötelezett Fidesz-szavazó sem láthatta megfelelőnek.

Toroczkai nem volt formában, Bruti után nem is lehetett

– Toroczkai László vihette volna azt a szerepet, amit én Deutsch Tamástól vártam volna, nevezetesen hogy „ezek itt mind ugyanolyanok”, de itt vagyok én, akinek markáns különálló véleménye van. Nagy hátrány volt azonban számára, hogy Bruti után mondhatta el mondandóját, és a zárszava sem sikerült igazán a Kutyapárt képviselőjének időjárásjelentéses beszólását követően. Ungár Péter, Róna Péter és Pekárné Farkas Emese pedig hasonló pályán mozogtak, próbálták a realitások talajára visszahúzni a beszélgetést – fejtegette Ember Zoltán.

Összességében úgy látta az elemző, hogy sem nagy győzelmet, sem nagy bukást nem láthattunk csütörtök este. A győztesek között talán Donáth Annát és Brutit lehet említeni, a veszteseket viszont nagyon nehéz megnevezni. Kérdésünkre Ember Zoltán elmondta, az átlag nézőnek – már csak a kötött keretek és a rövid idő miatt is – elsősorban nem a logikusan felépített mondandó ragadja meg a figyelmét, hanem a színes egyéniség, a színes előadásmód. A pártos nézők nyilván saját pártjuk képviselőjét figyelik és vele szemben elnézőek. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az időzítés a Fidesz kezére játszhat, a viszonylag korai időpont miatt még bőven van ideje a pártnak, hogy a kormánypárti médiatúlsúlyt felhasználva el tudja hajlítani a teret. – És valóban, már tegnap este megjelentek azok a hírek a fideszközeli médiában, hogy Deutsch Tamás megnyerte a vitát – emelte ki.

A választási esélyekről, illetve a szintén csütörtökön megjelent, Nézőpont Intézet által indított, a közvélemény-kutatásokat összesítő portál kapcsán Ember Zoltán elmondta, nagyon nehéz nem politikailag irányított folyamatnak tekinteni, amikor öt – kormányhoz közel álló intézet által végzett – kutatás egyszerre jelenik meg az online térben. Ezzel együtt úgy véli, hogy a három vezető párt európai listájának népszerűségére vonatkozó számok (Fidesz: 45-51 százalék; Tisza Párt: 23-29 százalék; DK: 7-10 százalék) átlaga reálisnak tekinthető, különösen, hogy a Medián csütörtökön napvilágot látott kutatása is hasonló számokat (Fidesz: 48 százalék; Tisza Párt: 29 százalék; DK: 7 százalék) mutat. Szerinte a csütörtöki vita a Fidesz eredményén nem nagyon változtathat, az ellenzéken belüli erőviszonyokon sem, ha mégis, csak minimálisan. Az elemző szerint az előttünk álló bő egy hét várható eseményei (a pénteki Magyar Péter-féle buli a Margit-szigeten, a Békemenet, a két főpolgármesteri vita, Magyar Péter június 8-iki nagy rendezvénye a Hősök terén) a Fidesz és az ellenzék között erőviszonyokat nem nagyon módosíthatják, de az ellenzéken belülit talán igen. Esetleg demobilizálhatják a kevésbé eltökélt szavazókat, illetve szavazásra bírhatnak bizonytalanokat.

Címkék: vita, Magyar Péter