Az időjárás miatti tömeges pusztulások elkerülhetetlenek a fecskéknél, de az extrém helyzetek sokasodnak

Az időjárás miatti tömeges pusztulások elkerülhetetlenek a fecskéknél, de az extrém helyzetek sokasodnak

A legyengült fecskék ellátása a Sóstó Vadvédelmi Központban (Fotó: Sóstó Vadvédelmi
Központ/Facebook)

A Közép-Európára hirtelen lecsapó múlt hétvégi rendkívül hideg és csapadékos idő hatására több millió fecske élete került veszélybe. A madarak megmentését szokatlan módon rengeteg ember érezte feladatának, bár a hatalmas tömegük miatt vélhetően csupán töredékükön tudtak segíteni – a többiek vagy átvészelték a krízist maguk, vagy elpusztultak. Az efféle időjárás okozta tömeges pusztulások a fecskelét elkerülhetetlen velejárói, de a klímaváltozás miatt az extrém helyzetek sokasodnak.

Bár egy-egy időjárási eseményről nagyon nehéz bebizonyítani, hogy a klímaváltozás miatt következik be, mindenesetre az ellenkező előjelű szélsőségek közötti átmenet nélküli váltás jól illeszkedik a jövő időjárását jellemző, klímamodellek által jósolt forgatókönyvekbe. Az utóbbi napokban egyik pillanatról a másikra váltott nyárból hideg, esős novemberire az időjárás, Közép-Európa nagy részét pedig sok csapadékot hozó ciklon temette maga alá. Mindez nemcsak az emberi infrastruktúrát és az emberi szervezet viseli meg, de az évszakok normális váltakozásához szokott állatok is rosszul viselik.

A költöző madarak ezekben a hetekben nagy számban indulnak el vándorútjukra, hogy átköltözzenek tőlünk délre eső telelőterületeikre. A vándorlás normális körülmények között is hatalmas erőfeszítést jelent (egész nyáron az utazás energiaigényeire készülve halmozzák fel a zsírt), de ha a megszokottnál sokkal korábban köszönt be a zord idő, az sokuk számára már elviselhetetlen próbatételt jelent. Az utóbbi héten szerte az országból érkeztek hírek a fecskék tömeges megzavarodásáról és pusztulásáról. Az éppen csak vándorlásra készülő fecskék ezrei kerestek menedéket az eső és az orkánszerű szél elől. Ilyen időben nagyon nehézzé válik a táplálkozásuk, miközben a testhőmérséklet fenntartása is rengeteg energiát igényel. Mindezek a körülmények akár néhány nap alatt is a fecskék végkimerülését és tömeges pusztulását okozhatják.

• Lehet-e a fecskéket később etetni?
• Mennyi madár lehet mostanában hazánkban?
• Meg lehet-e becsülni, mekkora pusztítást okozott az idei szélsőséges időjárás?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap szeptember 26-ig kapható 2024/38. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: fecske