„Egy millió forintos minimálbér? Majd ha a gazdaság is luxemburgi szinten lesz”

„Egy millió forintos minimálbér? Majd ha a gazdaság is luxemburgi szinten lesz”

Mit szólna ahhoz, ha egymillió forint lenne a minimálbér, mint Luxemburgban? – kérdezzük a helyi zöldségest, aki két alkalmazottal viszi a boltot. – Majd akkor beszéljünk erről, ha a gazdaság és az életszínvonal is luxemburgi szinten lesz – fakad ki dühösen, de arra nem ad egyenes választ, hogy az emberei minimálbérre vannak-e bejelentve. Mostanában kissé visszaesett a forgalma, de szerinte mindenki szenved, aki a lakosságot szolgálja ki. Rámutat a közeli kis kifőzdére: a tulaj tavaly még két kisegítőt alkalmazott, de idén már nem telik egyre sem. Ezer jelét látja annak, hogy döglődik a hazai ipar és a logisztika is.

Ebben a helyzetben a vállalkozók aggódva figyelik, milyen számokkal dobálóznak a politikusok. A jelenleg 2571 eurós luxemburgi minimálbérre hajazó összeget – ez a legmagasabb az Európai Unióban – Magyar Péter dobta be a köztudatba. Eszerint ha a Tisza Párt 2026-ban hatalomra jut, akkor 2027-től a duplájára emeli a most 266 800 forintos minimálbért, és a kormányzati ciklus végére egymillió forint lehet ennek összege. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter révén már a kormány is beszállt az ígéretlicitbe: 2027-re reális célnak tartja a kötelező legkisebb bér felemelését a rendszeres bruttó átlagkereset 50 százalékára, ezért a következő három esztendőben évi 11–12 százalékos minimálbér-emelésre számít.

• Miért lehetetlen a gazdaság jelenlegi teljesítményét figyelembe véve gyorsan emelni a minimálbért?
• Miért zavaros a kormány minimálbér-emeléssel kapcsolatos kommunikációja? 
• Mi a szakszervezet véleménye?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap szeptember 26-ig kapható 2024/38. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!