Orbán Viktor: Még öt nehéz napot kell átvészelni

Orbán Viktor: Még öt nehéz napot kell átvészelni

Orbán Viktor Dunaalmáson (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az árvízi védekezés 755 kilométeren zajlik, ez már csak 1 kilométerrel több a megelőző napnál, vagyis „átfordultunk túljutottunk a közepén” – közölte szombat reggel Orbán Viktor. A miniszterelnök szavai szerint az első kis győzelmet már learatták, hiszen a Szigetközben nagyjából egy métert apadt a víz, ott túl vagyunk a nehézén. A reggeli órákban Vácon tetőzik a Duna és hamarosan megérkezik Budapestre, várhatóan 59 centiméterrel marad el a 2013-as árvíz szintjétől. – Olyan kihívással állunk szembe, amit ismerünk – fogalmazott.

Az árvízi védekezésben résztvevők száma is változott: 1600-nál is többen a vízügytől, 1469 katonából viszont már csak 900 főre van szükség, de a déli szakaszon készenlétbe helyeztek egységeket. A polgárőrök száma nőtt meg 500 fölé, vagyis jelenleg 5344 hivatásos vesz részt a munkában. Az önkéntesekre is kitért a kormányfő, az ő számukat a polgármesterektől kapják, 1286 fő önkéntes lesz szombaton. Ez elegendő, mert a homokzsákokat megtöltötték, nagy részét ki is helyzeték, most a figyelőszolgálat és járőrözés a feladat.

Pilismarótnál megcsúszott a töltés, ott búvárokat kellett bevetni, 16 órás küzdelemben ez sikerült is. Vácnál van „kényelmetlenség”, mert a szennyvízaknák feltörtek a nagy nyomás hatására, ezt sikerült „elfogni”. Vannak kiemelt védelmi helyszínek, ezek száma emelkedett. Ilyen Ercsi, Kisapostag, Dunaföldvár és persze Paksra mindig figyelni kell, valamint Bajánál kell majd „észnél lenni”, ott a tetőpont hétfőre várható.

Ha a jó Isten megsegít bennünket, akkor túl leszünk a tetőzésen Budapesten – mondta Orbán Viktor, azt kérve az emberektől, hogy ne menjenek közel a folyóhoz. Az egész országot tekintve úgy vélekedett, hogy jövő hét szerda, csütörtökön azt mondhatjuk, hogy túl vagyunk a nehezén.

A miniszterelnök elmondta, hogy Karácsony Gergely is ott volt reggel az operatív törzs ülésén, „jelentem ő is jó állapotban van és a budapesti védekezés is jó állapotban van”, az együttműködés is rendben van.

Az uniós védekezésre szánt költségek kapcsán Orbán Viktor arról beszélt, hogy magyarok vagyunk, vannak történelmi tapasztalataink, ha baj van, csak magunkra számíthatunk. – Hogy aztán valamikor, valahonnan valaki, egy Ursula nevű hölgy, valami Európai Unió meg bizottság, küld-e nekünk pénzt vagy segítséget, az olyan mint a kutya vacsorája, majd ha látjuk, hisszük – fogalmazott, hozzátéve: nem javasolja, hogy „valami nyomorult koldus testtartásával kalapozzunk”. A mostani költségek kapcsán azt mondta, hogy 2013-ban az összes bekerülési költség csaknem 20 milliárd forint, egyelőre jóval ez alatt vagyunk.