„Baj lesz, készüljetek”

„Baj lesz, készüljetek”

Fóliával borítják be a homokzsákokat Neszmélyen (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Az árvíz összehozza az embereket. Ez a benyomásunk csak erősödik, miközben bejárjuk Dunaalmástól Esztergomig a kiöntött Duna által érintett településeket. Juhász Ritával a dunaalmási benzinkúton futunk össze, éppen adózási kérdésekről beszélget a pénztárossal. Hogy ugyan helyzet van, mindent összepakolt, padlásra vitt, elszállított, de bizonyos papírokat most kellene kitöltenie. Azt sem tudja, hol vannak. Pár perc múlva autózunk utána: a lovait megy menteni. A lovarda területének nagy részét már elöntötte a folyó. Több tulajdonos is itt tartja a jószágait. Az állatok izgatottak, néhány asszony egy idős és beteg kancát próbál a lószállító utánfutóra felvezetni, sikertelenül. Jánoska, a puli is idegesen szaladgál, a lovaknak nem kell a megnyugtatásukra hozott répa, alma, a disznók zaklatottan röfögnek, fél méterre áll a kifutójuktól a víz.

Délutánra mindenki el lesz szállítva – mondja Juhász Rita, majd arról beszél, most pártlogóktól függetlenül példás az összefogás. Baj van, mindenki segít egymásnak, a politikai különbségeken el lehet veszekedni, ha majd lehúzódik az ár. Azt is említi, pár órája megjelent a birtokon néhány katona, kicsit tébláboltak, majd jött a hívás: máshová vezényelték őket. Miközben a Duna mentén mindenki – gyerekek is – homokzsákokat pakol, menti, ami menthető, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter bejelenti, hogy mára (szeptember 17.) már 1400 katona van a gátakon. Országosan. A Duna mentén összesen. Ez a helyiek szerint botrányosan kevés.

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap szeptember 26-ig kapható 2024/38. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!