Újabb tartományi választást nyerhet az AfD

Újabb tartományi választást nyerhet az AfD

Olaf Scholz német kancellár a német lapkiadók szövetségének (BDZV) berlini kongresszusán beszél 2024. szeptember 12-én (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Először veszíthet tartományi választást Brandenburgban az SPD, amely 1990 óta folyamatosan a legerősebb pártnak számít a 2,5 millió lakosú tartományban. A szociáldemokrata pártot a szélsőjobboldali AfD győzheti le, amely szeptember elején Türingiában először nyert tartományi választást. Az eredmény az AfD mellett a kancellárpárt, az SPD és a kormány szempontjából is meghatározó lesz. Ennek ellenére Olaf Scholz távol tartotta magát a kampánytól, mert népszerűtlensége lehúzná az SPD-t és a listavezető Dietmar Woidkét.

Magasra tette a lécet a kelet-németországi Brandenburg tartomány szociáldemokrata (SPD) miniszterelnöke, Dietmar Woidke: ha nem a pártja nyeri a választást, hátralép. Ezzel kifejezve: vállalja a felelősséget a vereségért. Azért is irányul jelentős figyelem Woidkére és az SPD-re, mert a vereség Olaf Scholz kancellárra és a pártvezetésre (Saskia Esken, Lars Klinbeil) is ráégne. Országosan ugyanis mélyrepülésben az SPD és egyszersmind a kormány népszerűsége is, Scholzéról nem is szólva. Jól jelzik ezt a párt választási eredményei a szeptemberi türingiai és a szászországi választásokon. Az SPD csak epizódista a koalíciós beszélgetéseken, noha korábban a párttal volt biztosított a kereszténydemokrata CDU-k által dominált kormányok parlamenti többsége. Noha a legrosszabb kimenetelt – nevezetesen hogy be sem jutnak az erfurti és a drezdai Landtagba – elkerülték, de a pártban az elégedetlenkedők már hosszabb ideje kongatják a vészharangot, a 2025-ös szövetségi választásra akár kancellárjelölt-cserét is emlegetve. Ezek a hangok pedig bizonyosan felerősödnek, ha a szociáldemokraták leszerepelnek vasárnap Brandenburg tartományban is, ahol egyébként a CDU-val és a Zöldekkel kormányoztak.

A potsdami központú tartományban az SPD-re a legnagyobb veszélyt az AfD (Alternative für Deutschland) jelenti, amelynek türingiai győzelmével a második világháború utáni Németország történetében először nyert szélsőjobboldaliként számon tartott párt tartományi választást (ennek ellenére nem olvad a tűzfal a párt körül). A közvélemény-kutatásokban az AfD a hónap elején még négy százalékponttal állt az SPD előtt. A legújabb, az Erste (ARD) német közszolgálati adó által ismertetett mérés szerint viszont azóta 1 százalékra olvadt a populista párt előnye (AfD: 27 százalék; SPD: 26 százalék). Az AfD azért is áll jól, mert a párt évek óta kritizálja a német kormányokat – a Merkel-féle CDU-SPD nagykoalícióval is így tett – a bevándorláspolitika miatt, amely mára a legfontosabb közüggyé vált Brandenburgban is. A párt Türingiához és Szászországhoz hasonlóan ebben a kampányban is erre épített. A három halálos áldozatot követelő, kiutasított bevándorló által elkövetett solingeni késelés politikailag a párt és a listavezető Hans-Christoph Berndt kezére játszott. Németországnak a „németek országának” kell lennie – lehetett egyre többször hallani a párt rendezvényein. Ugyanakkor Dietmar Woidkét (50 százalék) ötször annyian tartják alkalmasnak tartományi kormányfőnek, mint Berndtet (9 százalék). Ha arról szól a kérdés, hogy melyik pártnak kell a következő tartományi kormányt vezetni, akkor a válaszadók 40 százaléka az SPD-t, 24 százaléka a CDU-t mondta, és csupán 20 százalék jelölte meg az AfD-t – derül ki a csatorna által ismertetett kutatásból. Brandenburgban megkerülhetetlen a külszíni szénbányászat sorsa, az iparág máig jelentős számú munkavállalónak ad megélhetést, ezért politikailag is kényes a téma. Woidke programjának hangsúlyos eleme a bányászat fokozatos kiváltása, ám az AfD támogatói (is) ragaszkodnak a bányászathoz, és hívei az atomenergiának is.

A CDU-t Sahra Wagenknecht frissen alapított pártjával (BSW) mérik nagyjából egy szinten (16 és 15 százalék), utóbbi Türingiában és Szászországban robbant be a politikai életbe, és ezekben a tartományokban rögtön királycsináló lehet. Noha a BSW-ben az alapítóhoz hasonlóan számos volt Linke-tag (Balpárt) talált otthonra, a kezdeményezése bizonyos értelemben „One Man Show”: a kampány középpontjában Wagenknecht személye és mainstreamtől elütő, szélsőbalos, populista témafelvetései állnak, a helyi listavezető Robert Crumbach alig látszik.

Van még egy másik feltűnő hiányzója a brandenburgi kampánynak: maga a kancellár. Ez annak fényében meglepő, hogy Scholz választókerülete Potsdamban van, sőt maga is a város bő 180 ezer lakosának egyike, kancellárként az SPD vezető arca. A jelek szerint a népszerűtlensége azonban lefelé húzná Woidke kampányát is. A választás előzetes eredményei vasárnap koraeste várhatók, amelyek hivatalossá válásával a jövő évi szövetségi választásra fordul majd Németország.

Merz az uniópártok kancellárjelöltje
Népszerűtlenek csatájaként ír a Der Spiegel véleménycikke a jövő évi kancellárválasztásról, miután kedden Markus Söder, a CSU elnöke Friedrich Merz (CDU) társaságában bejelentette: Merz lesz az uniópártok kancellárjelöltje várhatóan Olaf Scholzcal (SPD) szemben. A szerző, Sebastian Fischer szerint Merz a parlamentban ugyan hatásos beszédeket tart, de semmiféle kormányzati vagy helyi vezetői tapasztalata nincs. Túlzottan impulzív, nehezen viseli a kritikát és hideg. Szerinte Söder jobb jelölt lett volna, népszerűbb is. Söder azt mondta: nagy testvérként a CDU-é az első válasz joga, ezzel élt Merz. „Merzet Söder koronázta meg”, noha szerinte sem Merz a jobb jelölt, csak meghajolt a hatalom előtt – írta.