Deutsch és Dobrev érdeke is, hogy Magyar Péter leszerepeljen az esti EP-vitán

Deutsch és Dobrev érdeke is, hogy Magyar Péter leszerepeljen az esti EP-vitán

Magyar Pétert fotózzák Veszprémben (Fotó: Lakner Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 

– Az állami média (MTVA) mai esti EP-listavezetői vitája inkább a botrányra, mintsem szakpolitikai vitára nyújt majd lehetőséget – egyebek mellett erről beszélt Nagy Attila Tibor politikai elemző lapunk érdeklődésére az este 8-kor kezdődő tévévita apropóján. Erre a 11 listát állító párt vezetőjét hívták meg. Az eseménynek azért is van jelentősége, mert 18 éve volt legutóbb választás előtti érdemi vita az állami médiában. A feszültséget jól jelzi, hogy Magyar Péter, a Tisza Párt listavezetője már kora délután Facebook-posztjában úgy fogalmazott: „Információink szerint a »köz«média minden lehetséges eszközt fel fog használni a ma esti »vitán«, hogy a valódi ellenzéki listavezetőket lejárassa, akár a Fidesz szatelit pártjaival közösen. Továbbá az állami propaganda ökle el akarja hallgatni a vitát és meg akarja akadályozni, hogy a magyar média egyéb képviselői a »vitáról« tudósíthassanak”. 

Nagy Attila Tibor – lapunk rendszeres szerzője – szerint a vita legérdekesebb szereplője Magyar Péter (Tisza Párt) lesz, akit még nem láthatott a nyilvánosság vitahelyzetben, ellenséges környezetben. – Magyar Péter elmegy az oroszlánbarlangba. Nagy kérdés, hogy mit tud kezdeni a közmédiás oroszlánnal. Magyarnak jól jöhetne, ha belefojtanák vagy akár elvennék tőle a szót, miközben a Fidesznek az lenne a kedvező, ha sikerülne „elszürkíteni”, és azt mutatni, hogy egy a sok ellenzéki szereplő közül – mondta az elemző. Úgy véli, riválisainak érdekében állhat Magyart kihozni a sodrából. Ilyen kérdések, felvetések nem csupán a vitafelektől érkezhetnek, hanem akár a két műsorvezetőtől is. Arra számít egyébként, hogy a személyenként és témánként 2-2 perces időkeret ugyan kevés, de arra azért elég lehet, hogy a felek oda-odaszúrjanak a másiknak. A Tisza párti politikus riválisai pedig arra mutathatnak rá, hogy Magyar összeférhetetlen és agresszív. Kérdés, hogyan kezeli ezeket a helyzeteket.

– Magyar még nem vett részt élő televíziós vitán soha, nem tudjuk, hogyan viselkedik ilyen helyzetben. A fideszes Deutsch Tamás és Dobrev Klára (DK-MSZP-Párbeszéd) érdekei összeérnek: az az érdekük, hogy Magyar Péter minél rosszabbul szerepeljen. A Demokratikus Koalíciót ugyanis az a veszély fenyegeti, hogy a Tisza Párt letaszítja az ellenzék vezető pozíciójából a DK-t (Ez a felmérések szerint már sikerült neki). Ha sikerül Magyart kiborítani, akkor az esélyt ad arra, hogy visszaszerezzék a tőlük elpártolt szavazókat. A Fidesznek jól jönne, ha minél durvább veszekedés alakulna ki Dobrev és Magyar között; vagy éppen Magyar és Mi Hazánk listavezetője, Toroczkai László között – mutatott rá.

A vita tétjét ugyanakkor szerinte viszonylagossá teszi, hogy nem ez az egyetlen vita a EP-választási kampányban, hiszen a Partizán internetes televízió is szervezett már vitát, és az ATV-ben is lesz majd. Egyébként szerinte az MTVA vitaformátuma nem kifejezetten alkalmas arra, hogy Magyarország és az Európai Unió kapcsolatáról szóljon, illetve a szereplők megmutassák, hogy az uniós szakpolitikák miként hatnak a magyarok mindennapi életére.

A sokszereplős és rövid kifejtési időt meghatározó vitában azok szerepelhetnek jól, akik akik képesek röviden, lényegre törően beszélni, érzésvilágot felvillantani abból, amit képviselnek. Előnyben azok lehetnek, akiknek van vitatapasztalatuk, készségük és rutinjuk a kamerák előtti szereplésben. Nagy Attila Tibor szerint Magyarról az interjúiban, színpadi beszédeiből az derült eddig ki, szívesen beszél hosszabban. Dobrev Klárának a Partizán műsorában nyújtott vitateljesítménye – értékelése szerint – nem volt meggyőző. Deutsch Tamásnak elviekben feküdhet az MTVA által meghirdetett vitakeret, mivel a Fidesz üzenete a tételmondatokra elegendő formátumba jól beilleszthető. Ez a háború vagy békére egyszerűsített üzenet, amelyet – ha nehezen is, de – megtalált a kormánypárt a Magyar Péter-jelenséggel szemben. Ráadásul Deutschot vélhetően alaposan felkészíthették.

Felvetésünkre, hogy mi a jelentősége egy televíziós politikai vitának a szavazásra mozgósítás szempontjából az olyan nagygyűlésekhez képest, mint az Orbán Viktor szónoklatával csúcsra érő békemenet vagy éppen a jövő hét szombatra Magyar Péter által meghirdetett gyűlés, az elemző azt felelte: a vita jelentőségét önmagában nem érdemes túlértékelni a szavazói magatartásban. A szavazók már nagyrészt eldöntötték, kire fognak voksolni, a bizonytalanokon és habozókon viszont még hajlíthat valamerre egy-egy politkus jó vagy rossz szereplése.

Dobrev Klára is bejegyzést tett közzé délután. Azt írta: felkészült arra, hogy nem hagyják majd beszélni és kizárják a vitából, ennek ellenére elmegy a Várkert Bazárba, mert politikusként ez a kötelessége. „De egy percig se higgyétek, hogy meghajolok előttük, és az ő szabályaik szerint játszom majd. Mert ez egy hazug tévé, vitának hazudott kamu műsora” – jelentette ki, hozzátéve, hogy nem vár el tisztességet olyan emberektől (a közmédiától és a vita vezetőitől), akik „14 éve híreket hamisítanak, és hazudnak milliók szemébe”. Donáth Anna pedig arról írt, hogy a vita szabályai abszurdak és súlyosan szembe mennek azzal a hozzáállással, amit a közmédiának képviselnie kellene, ezzel együtt ő is ott lesz a vitán.