Meghalt Tompos Kátya

Meghalt Tompos Kátya

Tompos Kátya (Fotó: Bankó Gábor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 

Negyvenegy éves korában meghalt Tompos Kátya, közölte a Centrál Színház igazgatója az Indexszel. Puskás Tamás hozzátette azt is, a színház a színésznőt saját halottjának tekinti.

Azt nemrég óta tudhatta a szélesebb nyilvánosság is, hogy Tompos Kátya súlyos betegséggel küzd. Május 25-ére szerveztek Szegeden jótékonysági gálát, mellyel a kezelésre igyekeztek gyűjteni. Akkor a szintén tragikusan korán elment énekesnőről elnevezett Fábián Juli Emlékalapítvány azt írta: „bizonyára sokatoknak feltűnt, hogy Tompos Kátya két éve nem látható színházakban, koncerttermekben és eltűnt a média látómezejéből is. Ennek oka egy daganatos betegség - a »világot jelentő deszkákat« már csak egy-egy felolvasó est erejéig látogathatta, amíg pillanatnyi állapota ezt megengedte. Kátya a daganatos betegségek egy olyan ritka válfajában szenved, amelyhez a legmegfelelőbb kezelés Magyarországon nem elérhető. Külföldi gyógykezelésének jelenlegi fázisai - a korábbiakkal elletétben már - az állam által nem finanszírozottak, az eddig felmerült költségek már felemésztették Kátya anyagi kereteit, tartalékait, valamint a barátai által korábban összegyűjtött összeget. Kátya kérésére eddig a pillanatig kizártuk a nyilvánosságot, ám eljött az idő, hogy a nagyközönséghez forduljunk segítségért”.

A színésznő életét viszont már nem tudták megmenteni.

„Nagyon sokat jelentett számára, hogy betegsége hírére az ország egy emberként mozdult meg és fejezte ki támogatását valamilyen formában, ez a szeretet erőt adott neki és reménnyel töltötte ki utolsó heteit” – olvasható a színésznő családja és menedzsmentje által jegyzett közleményben. Mint írják, Tompos Kátya halála előtt rendelkezett arról, mi történjen, ha nem tudja befejezni a küzdelmet. Mégis arra számítottak, hogy fel fog épülni, és váratlanul érte mindannyiukat, hogy alulmaradt ebben az igazságtalan küzdelemben. Egy nappal ezelőtt mi is beszámoltunk róla, hogy összegyűlt a pénz a gyógykezelésre. 

Tompos Kátya 1983. március 13-án született Budapesten, orosz anya és magyar apa gyerekeként. Földessy Margit stúdiójába járt, majd a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett musical szakon. A kétezres években már sokat lehetett látni a színpadokon, előbb a József Attila Színházban és a Bárka Színházban, majd tíz éven át a Nemzetiben. Csehov Sirályában játszotta Mását, a Szentivánéji álomban Helénát vagy épp a Jó estét, nyár, jó estét, szerelem-ben Zsuzsannát. Közben filmekben is egyre gyakrabban tűnt fel, A gyertyák csonkig égnek vagy a Régimódi történet után 2008-ban a Valami Amerika 2-ben. A filmben előadott Magányos csónakkal majdnem ki is jutott az Eurovíziós Dalfesztiválra, de a szereplést színházi elfoglatságai miatt nem tudta vállalni. Később olyan filmekben láthattuk, mint a Poligamy, a Magic Boys, a Nejem, nőm, csajom, a Coming Out és a Most vagy most. A legutóbbi szerepért ő kapta a legjobb színésznőnek járó díjat a New York Film Awards gáláján. Máthé Erzsi-díjat 2005-ben, Jászai Mari-díjat pedig 2014-ben kapott.

Addig jó, amíg béke van – tragikus fénytörést kap a színésznővel 2018-ban készült interjúnk címbe emelt mondata. A színésznővel akkor a lengyel lány és szovjet férfi lehetetlen szerelmét bemutató Varsói melódia című előadás alkalmából beszélgettünk. – Apukám tanult kinn az akkori Leningrádban, majd Moszkvába ment dolgozni villamosmérnökként. Nagybátyám házasodott Szobon, és készült rengeteg templomi fotó, amelyekből küldtek is neki emlékbe. Amikor megkapta, rögtön telefonált azzal: „meg vagytok ti őrülve? Ilyen templomi fotókat ne küldjetek! Mi lesz, ha valaki ezeket meglátja nálam?” Utólag nem tudom már, mennyire viccelt ezzel, vagy gondolta teljesen komolyan. De hát gondolhatta is – idézte fel akkor a színésznő lapunknak. Szóba került az is, hogy a színművet ő ajánlotta az Orlainak, miután az édesanyja megmutatta neki azt. Arra a kérdésre, másképp állt-e a szerephez, mint az által látott orosz színésznők, azt válaszolta: bizonyos értelemben nem tudunk mások lenni, mint az alkatunk. Amikor pedig azt hallotta másoktól, hogy ez már egy idejétmúlt anyag, mindig azt felelte: az embereket szerinte igenis érdekelheti egy ilyen téma, hiszen a szerelem mindenkit megérinthet.