Balatoni üdüléssel vehettek meg borsodi tűzoltóvezetőket

Balatoni üdüléssel vehettek meg borsodi tűzoltóvezetőket

Balaton (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Balatoni utakkal kenyerezhette le a borsodi katasztrófavédelmi igazgatóság több vezető beosztottját egy vállalkozó, hogy a cége kaphasson megrendeléseket az igazgatóságtól – tudta meg lapunk. Az ügynek azért van jelentősége, mert ritkaságszámba megy, hogy igazolhatóan korrupció révén biztosította egy cég a megrendeléseket a maga számára – noha bizonyos vállalatok feltűnően sikeresek egy-egy állami szervezetnél vagy önkormányzatnál. A büntetőügy továbbá azért is jelentős súlyú, mert a vádirat alapján két terhelt az igazgatóság kötelékébe tartozik, sőt, az egyik nagy tekintélyű vádlottat ma is a felső vezetők között jegyzik.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság több volt és jelenlegi magas rangú beosztottját a Popex Bt. ügyvezetője (és beltagja) vesztegethette meg. Az ügy létezését érdeklődésünkre a Központi Nyomozó Főügyészség és az igazgatóság egyaránt megerősítette. Sőt, mint megtudtuk: már a bírósági eljárás zajlik; ahol négy vádlott beismerő vallomást tett. A négy katasztrófavédelmi szakemberből három – közte az elsőrendű vádlott Cz. László címzetes alezredes gazdasági igazgatóhelyettesként, illetve két munkatársa – tagja volt annak a beszerzési bizottságnak, amely értékelte a felújításokra, beszerzésekre érkezett pályázatokat. Ennek a háromtagú bizottságnak a kegyeit kereste a Popex Bt. nevű építőipari vállalkozás. A kis családi cég az évek alatt az igazgatóság fontos partnere lett: 2012 és 2019 között az igazgatóság beszerzési eljárásait rendszeresen megnyerte: összesen 30 győztes pályázata volt. Lehet, hogy ez tűnt fel a bűnüldöző Nemzeti Védelmi Szolgálatnak, amely figyelni kezdte az érintetteket. A bizottság tagjai tudták, hogy a nyertes pályázatokat követően mindig számíthatnak valamilyen nagy értékű gesztusra a cég vezetőjétől.

Így történt ez 2018-ban is, amikor a Popex Bt. a mezőkövesdi tűzoltó parancsnokság tetőkarbantartását nyerte el közel 15 millió forintért. Ezért cserébe a cég vezetője és beltagja (P. Árpád) befizette a bírálóbizottság tagjait és párjaikat egy elegáns zamárdi hotelben szilveszterre. Az egyik vádlott ugyan végül lemondta a bulit, de egy 50 ezer forint értékű szállodai utalványt azért elfogadott. Az ügyészség szerint ezzel P. azt kívánta biztosítani, hogy az igazgatóság a közbeszerzéseket a jövőben is a cége számára előnyösen írja ki és bírálják el.

• Miért számít „tankönyvi esetnek” az építőipari vállalat esete?
• Melyik miskolci cégek számítottak a kisvállalat rendszeres „riválisainak”?
• Milyen fiktív állománybuli része a vádiratnak?
• Milyen büntetést kért az ügyészség a korrupcióvádban érintett vádlottakra?
• Miről szól a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak lapunk érdeklődésére küldött válasza?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap június 6-ig kapható 2024/22. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!