Biden: új tűzszüneti javaslattal állt elő a Netanjahu-kormány

Biden: új tűzszüneti javaslattal állt elő a Netanjahu-kormány

Joe Biden amerikai elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Tel-Avivban 2023. október 18-án (Fotó: AFP via Europress/GPO)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Új ajánlatot tett a Netanjahu-kormány a gázai-izraeli tűzszünetről és a túszok szabadon engedéséről – ismertette Joe Biden pénteken a Fehér Házban. Izrael és a Hamász között hetek óta zajlanak a tárgyalások Katar, Egyiptom és az Egyesült Államok közvetítésével. Oszama Hamdan Hamász-tisztviselő a napokban visszautasította a tárgyalások folytatását, amíg Izrael „teljesen le nem állítja a háborút”. A 444.hu a Hárecre és az Al-Dzsazírára hivatkozva azt írta, hogy az amerikai elnök által ismertetett javaslat három szakaszból áll.

Az első egy hathetes átfogó fegyverszünet, aminek idejére az izraeli hadsereg kivonul a Gázai övezet lakott területeiről és a Hamász által fogvatartott izraeli túszok – főleg nők, idősek, sebesültek – és amerikai állampolgárokat szabadon engedik tökbb száz, izraeli börtönökben fogvatartott palesztin személyért cserébe.

Ezt követné a további túszok – férfiak, katonák – elengedése az izraeli csapatok visszahívásáért cserébe. A civil lakosság visszatérhet, napi hatszáz teherautónyi humanitárius segély érkezik az övezetbe. „Az ideiglenes tűzszünet addig tart, amíg a Hamász betartja vállalt kötelezettségeit, az izraeli javaslat célja a háború végleges beszüntetése”, mondja Biden.
A következő lépés Gáza újjáépítése és az elhunyt, meggyilkolt izraeli túszok holttesteinek hazaszállítása lenne.

Biden szerint a Hamász már ebben a pillanatban „sem lenne képes egy újabb október hetedike végrehajtására”, a totális győzelem elérhetetlen ideája pedig a gazdasági, katonai és emberi erőforrások kimerüléséhez, Izrael teljes elszigetelődéséhez vezet - ezért mind a Hamászt, mind a Netanjahu-kormányt a javaslat elfogadására sürgeti.