Karácsony Gergely: Ahogy egyre több a furcsaság, egyre több a Vitézy-szavazat

Karácsony Gergely: Ahogy egyre több a furcsaság, egyre több a Vitézy-szavazat

Képünk csak illusztráció! Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP főpolgármester-jelöltje beszédet mond az önkormányzati választási eredményváró rendezvényén a budapesti Városháza parkban 2024. június 10-én. (MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Jó estét, demokraták” – így köszöntötte az egybegyűlteket Karácsony Gergely, aki péntek este hat órára tüntetést hirdetett a Nemzeti Választási Bizottság épülete elé, ahol az érvénytelen szavazatok újraszámolása folyt, amelyet ellenfele, Vitézy Dávid kezdeményezett. Karácsony azért hívta utcára a híveit, hogy kiálljanak a választások tisztasága mellett, szerinte ugyanis több törvénytelenség történt az újraszámolás körül.

A tüntetés első felszólalója egy diák volt, aki szerint „nem volt tiszta a választás”, a választókat pedig be akarták csapni. Utána Karácsony visszaidézte, hogy öt éve, amikor megnyerte a választást, azt mondta, hogy visszavette a várost a hatalom embereitől, és ez azért történhetett meg, mert szabadon dönthettek, hogy milyen várost akarnak Budapest Köztársaságban. „Budapest köztársaság, és az is marad” – szögezte le. Sokféleképpen próbálták őket térdre rogyasztani, mondta a tüntetők tapsa közepette. Mint hozzátette, illegális lehallgatásokkal és propagandával próbálták megtörni a gerincüket, de ez nem sikerült. Szerinte pontosan tudták, hogy ebben a városban nyílt versenyben nem tudnak győzni, ezért nyúltak trükkökhöz, a választási szabályok megváltoztatásához, majd az utolsó trükk az volt, hogy a Fidesznek valójában két jelöltje volt.

Szerinte az igazság órája akkor jött el, amikor Szentkirályi Alexandrát mégis visszaléptették Vitézy Dávid javára. – Szentkirályi Alexandra visszalépése megalázta a kormánypárti szavazókat. És meg sikerült megnyerni a választást? Már megint nem sikerült – közölte, majd így folytatta: szerinte azért nyertek, mert minden szavazókörben ott volt egy demokrata, aki ellenőrizte a szavazást. „Az emberek hatalma legyőzte a hatalom embereit.” Arra is kitért, hogy Ungár Péter finanszírozta Vitézy kampányát, ami sokkal többe került, mint az övé. 

Karácsony hosszasan bírálta az újraszámoláshoz vezető folyamatokat, véleménye szerint a bizottság kétharmados fideszes többsége úgy döntött az újraszámolásról, hogy valójában meg sem vizsgálták a dokumentumokat. Nem az újraszámlálás ténye a probléma, hanem az, ahogy ezt végigvitték, úgy tudja, az ellenzéki delegáltak távollétében nyitották fel az urnákat a fideszes kerületekben. A főpolgármester szerint most is pont olyan szavazólapokon megy a vita, amelyeket szabálytalanul küldtek be Nemzeti Választási Irodába. Szerinte minden perccel, ami eltelik, „egyre kevesebb a Karácsony-szavazat”. Az első hírek szerint még hetven szavazattal vezetett, később 54-gyel, most már csak 29-cel. – Ha így folytatjuk, a végén Vitézy Dávid kétharmaddal nyer – fogalmazott. Szerinte ezt az egész ügyet akkor lehet megnyugtatóan lezárni, ha új választást írnak ki. „Három a magyar igazság, legyen egy harmadik, tisztességes mérkőzés” – mondta, majd végezetül hozzátette: bármi lesz is a vége, akkor is új választást akar, mert ez a demokrácia, a főváros érdeke.

Címkék: Karácsony Gergely