Kínos

Kínos

Orbán Viktor és Giorgia Meloni az EU-csúcs előtt 2024. június 17-én (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pedig micsoda terv volt! Orbán Viktor mert nagyot álmodni, miszerint majd az ő elöljárásával egyesül az Európai Néppártól nem végletesen jobbra található oldal, és létrejön az Európai Parlament második legnagyobb frakciója, amelyben értelemszerűen a magyar miniszterelnök az egyik meghatározó alak. Tényleg nem rossz elképzelés, a Fidesz 2021-óta nincs fönt az uniós parlamentarizmus térképén, hisz sehova se tartozó, független csoportosulásként szinte semmi ráhatása a brüsszeli dolgok folyására. Parádés visszatérés – lett volna, csak aztán bekopogott a politikai valóság.

A Népszava szúrta ki a Corriere della Sera olasz lap értesülését, miszerint Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) populista frakció vezetője nemet mondott Orbán Viktor miniszterelnök azon kérésére, hogy a Fidesz csatlakozhasson az ECR frakciójához. Az olasz lap írása szerint Meloni úgy véli, hogy frakciójának több hátránya, mint előnye származna a magyar kormánypárt befogadásából, ráadásul az ECR több tagpártja is jelezte, hogy számukra elfogadhatatlan a Fidesz belépése.

Még egyszer: az ECR populista frakció. A populistáknak kínos a Fidesz. Kóstolgassuk, ízlelgessük: kínos a Fidesz a populistáknak. Kemény, verejtékes férfimunka volt, de sikerült, Orbán Viktor összehozta. Még egy kör van hátra, amikor az AfD-féle szélsőjobbos csoportosulás is elhatárolódik a magyar kormánypárttól. Viszont béke van. Ezt is megcsinálták.