Eldőlt, a Nemzeti Választási Bizottság szerint is Karácsony Gergely győzött

Eldőlt, a Nemzeti Választási Bizottság szerint is Karácsony Gergely győzött

Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke (szemben, b, takarva), mellette Wiedemann János, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) főosztályvezetője (b2) és Sasvári Róbert, az NVB elnöke (b5) a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak ellenőrzése után az NVB ülésén 2024. június 14-én. Az ülésen kiderült, hogy Karácsony Gergely nyerte meg a választást 41 szavazattal. (MTI/Lakatos Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Öt órakor kezdődött volna a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) sajtónyilvános ülése a jogorvoslati kérelmek elbírálásáról, de végül több mint két órás csúszással kezdődött el az esemény. Az NVB újraszámolásával is Karácsony Gergely nyert a főpolgármester-választáson, 41 szavazattal.

• Több mint 500 érvényes szavazatot találtak a 24 ezer érvénytelen között a pénteki újraszámoláson.
• Az érvénytelen szavazatokból Grundtner Andrásé lett 53, Karácsony Gergelynek 112 voks jutott, míg Vitézy Dávidnak 363 szavazat. Később ez utóbbit helyesbítették 395-re.
• Karácsony Gergely 41 szavazattal győzött. A főpolgármester közben tüntetést tartott az NVI épülete előtt.
• Az NVB elutasította Vitézy Dávid kérelmét arról, hogy a IV. és VII. kerületben legyen új választás.
• Vitézy Dávid gratulált Karácsony Gergelynek, de szerinte az eredmény gyakorlatilag döntetlen lett.

Az NVB ülésén elsőre azt közölték, hogy az érvénytelen szavazatok átvizsgálása után 112 új érvényes szavazatot találtak Karácsony Gergelyre, és 363-at Vitézy Dávidra. Majd pár perccel később pontosítottak, hogy Vitézynek 395 új szavazata van. A számokat nagy üdvrivalgás fogadta a kinti tüntetők részéről, ez ugyanis azt jelentette, hogy egy idegtépő nap után Karácsony Gergely megnyerte a főpolgármester-választást az NVB számolása szerint is. Ezután rátértek a másik jogorvoslati kérelemre, amelyet június 13-án nyújtott be Vitézy Dávid: a IV. és a VII. kerületben szerinte az összes szavazókörben a szavazólapok tartalma megtévesztette a választókat, nem volt jól látható Szentkirályi Alexandra nevének áthúzása. Ez alapján azt kérte, hogy a két kerület szavazóköreiben ismételjék meg a választást. 

A bizottság úgy döntött, hogy a két fellebbezést (az érvénytelen szavazatok újraszámlálását és Vitézyék kérelmét a VII. és a IX kerületi új szavazásról) együtt tárgyalják. Litresits András MSZP-s NVB-tag ezen a ponton bírálólag arról beszélt, hogy az egészet el lehetett volna kerülni, ha szerdán nem döntenek az újraszámolásról. Tudomása szerint több hiba is történt: sok köteg sérült volt, ki lehetett belőle venni a szavazólapokat. Némi vita után a 16 tagú bizottság mind a 16 tagja egyhangúlag szavazta meg, hogy Karácsony Gergely 41 szavazattal megnyerte a főpolgármester-választást. Az NVB elutasította Vitézy kérelmét arról, hogy a IV. és VII. kerületben legyen új választás, az indokolás szerint azért, mert Vitézy nem tudta megfelelően alátámasztani ezt az előterjesztését.

Este hét órára egyébként a Hvg.hu belső információkra hivatkozva már úgy tudta, hogy 41 vokssal nyerte meg a választást Karácsony Gergely Vitézy Dávid előtt, és ez végül igaznak bizonyult. Korábbi, péntek délutáni sajtóhírek szerint is Karácsony nyert, az Index még 54 szavazatos előnyről írt. Karácsony Gergely főpolgármester egyből arról írt a Facebookon, hogy most csalják el ellene a választást. „Arról kapok híreket, hogy a Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége olyan jogászkodásba kezdett, amivel megpróbálják átfordítani az eredményt”, írta Karácsony Gergely öt óra körül a Facebook-oldalán. Szerinte „a tényadatok alapján a szavazatok botrányos körülmények között történt újraszámolása után is megnyerte” a választást, amit viszont most „el akarnak csalni”.

Délután annyit lehetett még tudni, hogy 500-600 között volt azon szavazólapok száma, amelyeket eredetileg érvénytelennek tartottak, de a nap folyamán átminősítettek. Külön kupacot kapott Karácsony Gergely, Vitézy Dávid és Grundtner András, a Mi Hazánk jelöltje is, valamint elkülönítettek egy negyedik halmot is, amelyben a vitás voksok voltak. Az eredménytől függetlenül Karácsony Gergely többször közölte, hogy az egész választást megismételné, és péntek estére tüntetést hívott az épület elé. A Telex tudósítása szerint néhány száz ember gyűlt össze a hatórás kezdésre az Alkotmány utcában, a Nemzeti Választási Iroda épülete előtt. Karácsony Gergely a tüntetésen arról beszélt, hogy szerinte megsértették a választási szabályokat. Úgy látta, minél több idő telik el, annál kevesebb Karácsony-szavazat van, „ha így folytatjuk, Vitézy Dávid kétharmaddal fog nyerni”. Karácsony Gergely végül, ha minimális különbséggel is, de nyert, ennek ellenére az NVI épülete előtt a Telexnek megerősítette, hogy mindenképp megfellebbezi az NVB döntését, és kezdeményezni fogja, hogy megismételjék a főpolgármester-választást.

A Nemzeti Választási Bizottság június 12-én rendelte el a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámolását. A vasárnapi választáson ugyanis Vitézy Dávid – az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelöltje – mindössze 324 szavazattal kapott kevesebbet és maradt alul Karácsony Gergellyel szemben. Vitézy fellebbezett az eredmény ellen, és újraszámlálást kért a több mint 24 500 érvénytelen szavazat miatt. Az NVB szerint a választás eredményének megnyugtató megállapítása érdekében indokolt volt elfogadni Vitézy beadványát.

Pénteken újraszámolták a főpolgármester-választáson leadott érvénytelen szavazatokat a Nemzeti Választási Iroda V. kerületi, Alkotmány utcai székházában. Sajtónyilvános eseményen kezdték meg a munkát a számlálók kétfős munkaállomásokon, párban ellenőrizték a beérkező szavazólapokat. Az érvénytelen szavazatokat korábban a kerületi választási irodák szállították az NVI-be, és a helyi választási tagok jelenlétében bontották fel az urnákat. Kerületenként gyűjtötték össze az érvénytelen szavazatokat külön-külön lezárt, aláírt borítékokba. Először azt nézték meg, hogy ezek a borítékok tényleg zártak-e. Aztán azt, hogy tényleg kötegekben vannak-e az érvénytelen szavazólapok. Ha nem, jegyzőkönyvet vettek fel és fotót készítettek.

A szavazólapok ellenőrzése reggel fél tíz előtt nem sokkal vette kezdetét, az újraszámlálás pedig fél 10-kor kezdődött. 13 óra 41 perckor ért véget a művelet, utána a bizottság adminisztrálta az eredményeket, illetve összesítették, hogy melyik jelöltre végül mennyi érvényes szavazat érkezett.