Újraszámolták az érvénytelen budapesti szavazatokat

Újraszámolták az érvénytelen budapesti szavazatokat

Újraszámolják a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatait (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül!

Megkezdődött péntek délelőtt kilenc órától a fővárosban leadott érvénytelen voksok sajtónyilvános újraszámlálása. Az újságírók nem mehettek be a helyiségbe, ahol a folyamat zajlik és nem is lehet kérdezni, csak kordon mögött tartózkodhatnak. Először egy tájékoztató hangzott el a szavazatszámlálóknak, majd negyed tíz körül rekeszekben hozták be a szavazólapokat. Nem sokkal később az abban lévő borítékokat ki is osztották az asztaloknál ülőknek. Ott kerületről kerületre ellenőrizték a szavazólapokat és félretették azokat, amelyek mégis érvényesek lehetnek vagy valamiért kérdéseket vetnek fel. A Partizán információi szerint már legalább 300 ilyet találtak.

Nem sokkal háromnegyed kettő előtt a szavazatszámlálók befejezték a munkát, vagyis átnéztek minden érvénytelennek nyilvánított fővárosi szavazólapot. Ezután a Nemzeti Választási Bizottság fogja ellenőrizni a félretett szavazólapokat és nyilvánosságra is hozzák, hogy mire jutottak. Délután öt órakor kezdődik az ülésük, addig tehát várni kell.

Az érvénytelen szavazatok újbóli megszámlálását Vitézy Dávid kezdeményezte arra hivatkozva, nem tudható, hány tévesen érvénytelennek elkönyvelt, de valójában érvényes szavazat van. Azt mondta, hogy 20 kerületből, azon belül 202 szavazókörből érkezett hozzájuk arról bizonyíték, hogy tévesen érvénytelenné nyilvánítottak szavazatokat. Hiszen, mint az ismert, mindössze 324 voks a különbség a győztes Karácsony Gergely és a második helyezett Vitézy Dávid között, miközben 24 592 érvénytelen szavazólap is volt az urnákban. Ez utóbbi talán nem független attól, hogy Magyar Péter korábban jelezte, hogy nem tud választani a főpolgármester-jelöltek között, így támogatói hozzá hasonlóan is cselekedhettek.

Karácsony Gergely közben már csütörtökön bejelentette, hogy függetlenül az újraszámlálás eredményétől, a választás megismétlését kezdeményezi. Arra hivatkozott, hogy a helyi választási irodák vezetőinek fel kellett bontaniuk az urnákat és az érvénytelen szavazatokat kellett eljuttatni a központba, „ez egy súlyos hiba és nagyon nehéz nem politikai szándékot mögötte feltételezni”. Azt is ide sorolta, hogy nem tették kötelezővé, hogy az urnák felnyitásakor ott legyenek az ellenzéki delegáltak. – Nagyon könnyű az érvénytelen szavazatból érvényeset, Vitézy Dávidra leadott voksot csinálni – vetette fel, hogy milyen kérdések merülnek fel a kontroll hiánya miatt. A Nemzeti Választási Bizottság ugyanakkor azt írta nem sokkal később, hogy a helyi választási irodák valamennyi esetben az utasításnak megfelelően, időben értesítettek a helyi választási bizottság tagjait az urnabontás időpontjáról. Négy olyan kerület volt – a II., a IX., a XIII., és a XV. –, ahol az érintettek „nem éltek azon jogukkal, hogy az eseményen jelen legyenek”. A további 19 kerületben a HVB tagjai részt vettek az urnabontás, az újracsomagolás és a zárás folyamatában. Egy olyan szavazókör volt Óbudán, ahol nem kötegelték külön az érvénytelen szavazólapokat, így ebben az esetben valamennyi főpolgármesteri szavazólapot beszállították a Nemzeti Választási Irodába.