Újraszámlálás helyett új számokat!

Újraszámlálás helyett új számokat!

Karácsony Gergely a fővárosi városházán (Forrás: Karácsony Gergely/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Semmiképpen sem szerencsés helyzet, amikor egy választás lebonyolítását részletező szabályzat közönséges hitvitává degradálódik. Márpedig Budapesten éppen ebbe az irányba tartunk, mert a jelek szerint nem született egyértelmű értelmezési segédlet ahhoz a szituációhoz, hogy miként értékeljék a szavazóköri delegáltak azt a választói magatartást, hogy valaki mondjuk tett egy ikszet  az LMP-s Vitézy Dávid javára visszalépett fideszes Szentkirályi Alexandra áthúzott neve mellé is. Mivel június 9-én ebben a több szempontból is szokatlan helyzetben rendkívül szoros eredmény született, így Vitézy már vasárnap este bejelentette, hogy kezdeményezni fogja a szavazatok újraszámolását. Ennek folyamata meg is indult, de Karácsony Gergely, a háromszáz szavazattal győzedelmeskedő és így hivatalban maradó polgármester  csütörtökön jelezte: akkor is új választást kezdeményez majd, ha  ő jön ki győztesen az újraszámolásból is.   

Vitézy tiltakozik, ő megelégedne az újraszámolással, amivel kimondva, kimondatlanul is azt üzeni, hogy a kormánypárti szavazók voksára számít, hiszen azoktól a szavazólapoktól remél új többséget, amiken van egy Szentkirályi Alexandra átsatírozott neve mellé helyezett iksz is. Vitézy nem alaptalanul bízik a fordításban, hiszen hetvenhatszor annyi az érvénytelennek nyilvánított szavazat, mint amennyivel Karácsony vasárnap (pontosabban hétfő hajnalban) nyerni tudott. Már ez az minimális különbség is legitimációs kérdéseket vet fel, hát még az a győzelem, amit egy ilyen  újraszámolás utáni fordítással érne el az LMP jelöltje!

A helyzet rendkívüliségét mi sem jelzi jobban, mint hogy az elmúlt másfél évtized magyar közéletének legnagyobb túlélője és tutistája, Karácsony Gergely most 19-re lapot húz, és az újraszámolás helyett új választást, új számokat szeretne. A főpolgármester alighanem abban bízik, hogy ha nem lesznek versenyben a Fidesz (és a KDNP) kerületi jelöltjei, és nem csak két nap áll rendelkezésére a kormánypárti holdudvarnak, hogy Vitézy mellett mozgósítson, akkor sok ellenzéki érzelmű szavazó azt érzi majd, kapott még egy lehetőséget, hogy üssön egyet a hatalmon. De lehet Vitézynek is egy ütőkártyája Karácsonnyal szemben: ez pedig az ősztől alighanem egyfajta „mini-parlamentként” funkcionáló budapesti közgyűlés összetétele, amiben reklámozhatja, hogy az ő szakértői imázsa mögé talán könnyebben és gyakrabban tud majd működőképes alkalmi koalíciókat szervezni, mint az óbaloldal plakátarcává szegődött Karácsony.  Akárhogy is: egy megismételt, letisztultabb szavazólapos voksolás után tisztábban látnánk, ami csak segíthet a közéletünk állapotán.