Magánügyekről faggatják a gyermekvédelmi dolgozókat a „kifogástalan életvitelt” ellenőrző kérdőíven

Magánügyekről faggatják a gyermekvédelmi dolgozókat a „kifogástalan életvitelt” ellenőrző kérdőíven

A bicskei gyermekotthon (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kivel él együtt és mióta? Milyen ingatlana, illetve 300 ezer forintot meghaladó ingósága van? Melyik szórakozóhelyet látogatja havi, heti és napi rendszerességgel? Fogyaszt-e alkoholt, és ha igen mennyit? – a többi között ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kell válaszolniuk a nemrég elfogadott gyermekvédelmi törvénycsomag nyomán azoknak, akik a jövőben a gyermekvédelmi szakellátásban dolgoznának, írja a Népszava. A lap szerint sokan már múlt pénteken átvették a „kifogástalan életvitelt” ellenőrző adatlapot, amelyen a velük egy háztartásban élő felnőttnek is vállalniuk kell, hogy életvitelüket bármikor vizsgálhatja a „rendőrség belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatokat ellátó szerve”.

Köves Ferenc, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének elnöke elmondta, reprezentatív álláspontjuk még nincs, hiszen a dolgozók többsége csak a napokban kapja meg a dokumentumot. De már van olyan szakember, aki jelezte: munkáltatója pironkodva adta át neki a papírt, mert szégyellte, hogy ilyen feladatot kell teljesítenie. Egy másik dolgozó kijelentette: „hülyeségeket” fog beírni. – Elsősorban a szabadidő eltöltésére vonatkozó kérdések és a hozzátartozókat is érintő kötelezettség miatt tiltakoznak a gyermekvédelemben dolgozók – mondta Köves Ferenc. Szerinte is elfogadható elvárás, hogy aki ezen a területen vállal munkát, legyen például feddhetetlen életű, ám az magánügy, hogy ki hol bulizik, vagy hova jár sörözni a barátaival. Hozzátette: jogi szempontból is megvizsgálják, hogy a válaszoknak, akár a hamis feleleteknek, milyen következményei lehetnek.

A gyermekvédelmi intézményvezetőknek már korábban bizonyítaniuk kellett alkalmasságukat, őket többfordulós tesztekkel vizsgálták. Nekik először főként vezetői kompetenciákkal kapcsolatban kellett vallaniuk, majd szexuális beállítottságukról, párkapcsolataikról, félelmeikről, de esetleges pedofília iránti érdeklődésükről is be kellett számolniuk. Az intézményvezetőket érintő, elvileg már lezárult átvilágításról hiába kérdezte a lap a Belügyminisztériumot, nem reagáltak a megkeresésre.