Kétgólos vereség Stuttgartban, csoda kell a továbbjutáshoz

Kétgólos vereség Stuttgartban, csoda kell a továbbjutáshoz

Sallai Roland (b) és a német Jamal Musiala a labdarúgó Európa-bajnokság A csoportjának 2. fordulójában játszott Németország - Magyarország mérkőzésen a stuttgarti MHP Arénában 2024. június 19-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nehéz feladat állt a magyar válogatott játékosai előtt szerda délután Stuttgartban: ki kellett köszörülni az első mérkőzésen esett csorbát, amikor egy pocsék első félidő után 3-1-re kikaptunk Svájctól. Mindjárt a csoport legerősebb csapata, a házigazda Németország következett, akik ellentmondást nem tűrve 5-1-re lépték le a torna nyitómérkőzésén Skóciát.

Reményt adhatott, hogy az elmúlt nyolc évben nem kaptunk ki Németországtól: a Nemzetek Ligájában Budapesten döntetlen (1-1), Lipcsében pedig magyar győzelem született (0-1), és a legutóbb Eb-n is hat perc hiányzott a bravúrgyőzelemhez Németországban (2-2).

A Stuttgart Arénába érkezve mindkét csapat játékosai – még civilben – felmentek a gyepre, ahol Szoboszlai Dominik hosszan, több mint tíz percet beszélgetett két egykori lipcsei csapattársával, Benjamin Henrickssel és David Raummal.

Rossi keddi ígérete szerint két helyen változtatott az összeállításon, kimaradt Szalai Attila és Lang Ádám, és végül öt Németországban játszó labdarúgó került be a kezdőcsapatba. A magyar kapuban Gulácsi kezdett, aztán Dárdai, Willi Orbán, Fiola – Kerkez, Schäfer, Nagy Ádám, Bolla – Szoboszlai, Varga Ádám, Sallai. A német edző a győztes csapaton ne változtass elvet alkalmazva a skótok elleni kezdő tizenegyet küldte a pályára. A himnuszok előtt a magyar keménymag egy óriásbannerrel is készült, ezen a Himnusz egyik sora volt olvasható: Jó kedvvel, bőséggel!

Harapósan kezdett a magyar csapat: a németek hozták játékba a labdát, Szoboszlaival szemben elveszítették, mi gyorsan feljutottunk a tizenhatosukig, de Varga lövése elakadt a kilépő Neuerben. Az ötödik perc elején volt az első német lövés, de az nem okozott gondot Gulácsinak. Rá egy perce mi kaptunk szögletet, újabb magyar lehetőség, Bolla tíz méterről rálövi, de ez is elakad Andrichban. Elindultak az életveszélyes német támadások: Orbán bizonytalankodott, Havertz megelőzte, Gulácsi szögletre ütötte. Utána Bolla mentett fejjel Andrich bombaerős lövésénél. Megint mi támadtunk, Sallai tizenhatról lőhetett, egy védő bevetődve mentett. Az minden esetre látszott, hogy cseppet sem voltunk megilletődve – Svájc ellen is valahogy így kellett volna játszani!

A félidő közepére kicsit leült a meccs, a németek veszélytelenül gurigáztak a félpályánál, amikor kaptunk egy nagyon furcsa gólt: Orbánt elütötte a magyar kapu előtt a német kapitány Gündögan, Gulácsi nem ért oda, a középre adott labdát Jamal Musiala rárúgta, Fiola lábáról felpattant a felsőbe, 1-0 oda. A VAR megnézte, szerintük nem volt szabálytalanság, érvényes a találat. Egy percen belül egyenlíthettünk volna: Kerkezt felrúgták a német tizenhatosnál, Szoboszlai ráküldte a szabadrúgást, Neuer épp hogy kiszedte a jobb felsőből. Bolla még éles szögből próbálkozhatott, de ebben már nem volt erő, ezt is védte a német kapus. Három perc múlva Szoboszlai rúghatta rá tizenegyről, odaért Tah lába, szöglet. Nyomtak a németek, egy perccel a félidő vége előtt újabb német gólt kiáltott a közönség, de szerencsére Musiala csak a bal felső oldalhálót találta el. Ezután megint centiken múlott az egyenlítésünk: Szoboszlai mesterien tekert egy szabadrúgást, Bolla óriási csúsztatását bravúrral még védte Neuer, de a kipattanót Sallai befejelte. Sajnos les volt, a VAR is így látta, szünetre maradt az egygólos német előny.

A második félidő is német támadásokkal kezdődött, de mi is felértünk párszor a német tizenhatoshoz. Zúgott a Hajrá, Magyarok! – a magyar szurkolók többsége ebben a játékrészben Neuer kapuja mögül biztatta a csapatot. Gulácsinak kellett egymás után kétszer is védenie az ötvenötödik percben, majd kettőt is cseréltek a németek. A hatvanadik percben újabb egyenlítési lehetőség adódott előttünk: Sallai becsapta a védőjét, remekül adott be középre, Varga kissé kiszorított helyzetből, hat méterről fejelhetett, fölé. Mi is cseréltünk, Nagy Ádámot Kleinheisler váltotta. A hatvanhetedik percben kettőre növelte az előnyét a német válogatott: kipasszolták a védelmünket, Gündögan bevágta. Innen már csoda kellett volna, ráadásul a németek maradtak támadásban, Gulácsinak kellett kétszer is nagyot védenie. Marco Rossi is kettőt cserélt: Nagy Zsolt és Ádám Martin jött Kerkez és Bolla helyére.

Az utolsó tíz percben sajnos nem sikerült megfordítani a mérkőzést, és ezzel már nagyon távol került a továbbjutás: ha meg is verjük az utolsó mérkőzésen Skóciát, a mínusz négyes jelenlegi gólarányunkkal eléggé reménytelen a helyzet.

Végeredmény: Magyarország – Németország 0-2.