Ebből is tanulhatsz! Újra!

Ebből is tanulhatsz! Újra!

Gerő Ernő a Magyar Rádió stúdiójában 1955-ben (Fotó: Fortepan/Rádió és Televízió Újság)

Majompóznán majomkirály
majomnyelven szónokol
egyiké majommennyország
másiké majompokol.
(Weöres Sándor)

Leleményesen kombinált választásunk óta közel két hét telt el, volt némi időm elmélkedésekkel lazítani gyomorizmaimat, mi hogy hatott rám, meghányni-vetni, (megjegyzem, vetni azért jóval kevesebbet kellett), és vissza-visszatekinthettem, mesterségemből következő fogékonyságomat mikor serkentette komédia, tragédia, burleszk, esetleg abszurd. Mára úgy tűnik, ez utóbbi ontva az egészből áradt, kezdve, hogy a mérsékelt humorú kormányfő ezen választási alkalmat még jókor megelőzve átíratta a törvényt, addig, miképp is tett ő maga is úgy végig, mintha a nyakában lihegő, táborából kiszökő renegát új tábora élén nem is létezne.

Eltűnődtem, hogy a demokráciára való hivatkozásnak miféle gyalázatos megtestesítője a „köz”-nek csúfolt televíziós csatorna, amelynek műsorcsinálói úgy nem vettek tudomást százezres tömeget megmozgató eseményekről, mintha azokon össze sem gyűltek volna esetenként háromszor. Bizony igencsak pitiáner állapotot tükröz, amikor az én adóforintomból fenntartott képernyőre egyszeri 8 percig kegyesen megengedik, hogy az ellenzék fölkéretőző képviselői is megjelenhessenek esetleg. Nézek magam elé, és nem értem, hogy nem sül le a bőr a képéről annak a gyáva döntéshozónak, aki az ilyen megalázóan kirekesztő megkülönböztetést eleve előírja, meg persze azoknak is, akik hajlandók egy ilyen pofátlanul primitív direktívát érvényesíteni. Igaz, ezen választás alkalmáig részükről minden eszköz megengedettnek tűnt, hiszen maga a Nagy Általános Belenyugvás engedte meg a minden eszközt, mígnem egyszer csak kilábalt tenyészetükből valaki – jókor, jó helyen –, és nem telt bele pár nap, kormány és ellenzéke egyszerre fázott rá a sompolygásra. Továbbgondolom a történteket.

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap június 27-ig kapható 2024/25. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!