Verebes István

A tabula rasa árnyoldala

A tabula rasa árnyoldala

Mint egyszerű magyar állampolgár veszem a bátorságot felhívni jóhiszemű naivak figyelmét, hogy az Orbán-rezsim általuk remélt letűnte után szerintem nem sikerülhet „tiszta lappal” indulnunk.
Noblesse oblige

Noblesse oblige

A színházi szerkezet, amit jeles kiválóságaink egykor – mellesleg szerintem hibásan – „megőrizendő értékként” védtek, mára tökéletesen elavult. Értékelvűsége önmagában is, és intézményenként is, a politikai szelekció miatt is torz, labilis, gazdasági észszerűsége nulla.
Nem is értem!

Nem is értem!

A nap 24 órájában néznek univerzális hülyének, arra kényszerítenek, felejtsem el, mit mondtak tegnap, mit tettek tavaly, tíz éve, negyven éve, plakátokkal, levelekkel akarnak rábeszélni, tartsam hitelesnek jó szándékuk sanda mímelését.
Előbb az értelmest!

Előbb az értelmest!

Sorra vettem pályafutásom, magánéletem, közéleti megnyilvánulásaim magam által vállalt fordulatait. Az „jött ki”, hogy vállaltan haszonelvű megfontolás mellett életemben mindössze egyetlen egyszer határoztam.
Egy képzeletbeli forgatókönyv

Egy képzeletbeli forgatókönyv

Harminckét év után egy soha érvényessé nem lett, ám deformált, valójában mégis jelenvaló szocializmus itt maradt népgazdaság alépítménye omlik be, zuhan szét, vásik ezerfelé talpuk alatt.
Mi lesz ebből?

Mi lesz ebből?

A tehetetlenségbe való belenyugvás már-már globális, és én ebben látom legnagyobb veszélyét egy lehetséges világkatasztrófának.
Az összevetés keserű szégyenletessége

Az összevetés keserű szégyenletessége

Amikor a szocializmus kígyóbőrét levedlettük, mindannyian abban reménykedtünk, hogy egy „igazi demokráciában” sérthetetlenebbül tehetjük a dolgunk, és éppen, mert ebben is csalódnunk kellett, ma dühösebbek vagyunk a jelenre, mint a múltra.
Kontradikciók

Kontradikciók

Az igazság lehet hazugság. A hazugság lehet igazság. Az érdemes lehet érdemtelen. Az érdemtelen lehet érdemes. A megmagyarázhatatlan lehet megmagyarázható.
Így irtok én

Így irtok én

Egy vagon szabózsófi, kiszeltünde, demcsákzsuzsa, fásyádám, a kepeszkedő kimindenkik közötti celebbolyban könyékig turkálhatnék, de hol van bármelyikük lapos anekdotája a pákóval fűszerezett jachtorgiától, a masszív brüsszeli ereszcsatornáktól?