Verebes István

Gyanús párhuzamok

Gyanús párhuzamok

Az elmúlt hat hétben olyan színdarabbal foglalkoztam, amelynek több jelenete az 50-es évek elején, majd egy kifejezetten 1956. november 4-én játszódik. Emlékeimből ástam elő 8 esztendős magam impresszióit.
A magamutogatás darálója

A magamutogatás darálója

Az államelnök asszonynak elég, hogy hány és hány külhoni államfőt kell felköszöntenie, mindenki nem férhet a szórásba – kivéve Gáspár Győzőt, a hazai cigány kisebbség jeles blama mesterét, ő valami oknál fogva, ki tudja, miért, rákerült az államelnök asszony protokoll-listájára.
Találkozás

Találkozás

Puzsért becsülöm, mert az a ritka fajta értelmiségi, aki nem ködösít, nem kertel, nem leptet, nem beszél mellé, mondja, amit gondol, és amit mond, azért vállalja is a felelősséget.
Az elharapódzó hiány

Az elharapódzó hiány

Demokrácia csak ott van, ahol megkérdőjelezhető, vitatható bármi, és ezzel azok is számolnak, akik döntéseiket nem – nem –, még csak nem is hozzák, hanem még csak latolgatják! Demokrácia ott van, ahol a döntéseket a döntéshozók eleve vitára kínálják.
A Minimumok maximuma

A Minimumok maximuma

Segítségnyújtást minden állampolgár és minden közösség igényelhet, ha nem kerül pénzbe, nem kíván munkaerőt, és nincs vele túl sok hivatalos bogarászás.
Masinamonológok

Masinamonológok

Amikor a minap megint csak szerettem volna belelátni egy-egy politikai vezetőnknek az agyába, arra jutottam, bizony, nagyon is megérett az idő, hogy az országos közönség meghallgathassa közéletünk főszereplőinek egy-egy monológját – és máris hallottam őket.
Túljárok az eszemen

Túljárok az eszemen

Mint a csócsózásnál, a lölőzésben is mindenki – a lölőzők éppúgy, mint maga a lölő – észvesztve teker. És mi a haszna? A lölőzők senkit nem ráznak fel az országban, mert a többség elmegy fölötte – vagy pontosabb, ha azt írom: alatta –, lölő meg tör előre, mint az amuri partizánok.
Az önfejű hétfejű

Az önfejű hétfejű

Semmi más nem vezérel, mint hogy az úgynevezett „ellenzék” egységes karakterének egyik mesterségem szakmai tapasztalatai által felismert fogyatékosságára hívjam fel a figyelmet.
A fólia jövője

A fólia jövője

Már lehetségesnek látszik egy olyan jövő is, amikorra szép lassan minden más, az övéktől eltérő gondolatnak minden jelét egyként fóliába rendelik.