Én minden díjat Rákay Philipnek adtam volna! – Kultúrtáj a Mozgókép Fesztiválról és Csák János lemondásáról

Én minden díjat Rákay Philipnek adtam volna! – Kultúrtáj a Mozgókép Fesztiválról és Csák János lemondásáról

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Furcsa kevercs volt a hétvégén rendezett MOZ.GO, a Nemzeti Filmintézet által szervezett filmfesztivál: a NER-kompatibilis művek mellett meghívtak kormánytól független alkotókat is, két nagyon jelentős mű, a Magyarázat mindenre és a Kálmán-nap azonban kimaradt a mustrából, és nem halmozták el elismerésekkel a Most vagy soha című kurzusfilmet sem. A fődíjat menetrendszerűen egy NER-produkció, a Semmelweis vitte el. De kinek adtak volna kitüntetést a Magyar Hang újságírói?

Ficsor Benedek, Lakner Dávid és Wekerle Szabolcs a ma nyeregben lévő filmes alkotók jogos vagy nem jogos sértettségeiről, a Rákay-féle Petőfi-film kudarcáról és Köbli Norbert mellőzéséről is beszélgettek, ezenkívül pedig megpróbálták eldönteni, miért mondott le miniszteri tisztségéről Csák János. Valóban arról van szó, amivel a tárcavezető indokolta távozását – hogy két év alatt elvégezte a négy évre tervezett munkát –, vagy inkább Vidnyánszky Attila, Demeter Szilárd és a többi „kulturális gróf” tűnik fel a háttérben?

• Melyik Orbán-érában készült filmet mutogatják majd 50 év múlva, ha jellemezni kell ezt a rendszert?
• Miért nem sikerül a NER-kedvenc filmeseknek több milliárd forintból sem értékelhető műveket létrehozniuk?
• Mi a titka Nagy István agrárminiszternek, aki úgy iszik tejet, mint senki más?