Nem veszik fel a Fideszt, ezért inkább mégsem akarnak csatlakozni

Nem veszik fel a Fideszt, ezért inkább mégsem akarnak csatlakozni

Orbán Viktor és Kocsis Máté a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésén 2022. szeptember 21-én (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem fog csatlakozni a Fidesz a Meloni-féle Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) populista frakcióhoz az Európai Parlamentben. Ezt közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, miután már kedden olasz sajtóértesülések alapján a Népszava megírta: Meloni elutasította Orbánt, nem akarja látni a Fideszt a képviselőcsoportban, miután az ECR több finn, belga, svéd és cseh tagpártja is jelezte, hogy számukra elfogadhatatlan lenne a Fidesz belépése.

Kocsis Máté a Facebookon kijelentette, hogy nem fognak csatlakozni a Meloni-féle frakcióhoz, mégpedig azért, mert oda a szélsőségesen magyarellenes román AUR-t felvették, így „szó sem lehet arról, hogy a Fidesz ilyen párttal üljön egy frakcióban az Európai Parlamentben! Kizárt!” George Simion, a szélsőjobbos AUR elnöke kommentben azt válaszolta Kocsisnak: „sziasztok magyar barátok! nem gyűlölünk, hanem együtt akarunk harcolni az európai bürokraták ellen.” A Fidesz képviselői egyébként 2021 óta független képviselőként ülnek az EP-ben, miután kiléptek az Európai Néppárt frakciójából, ahol a tagságuk már fel volt függesztve. A napokban pedig a KDNP is jelezte, hogy elhagyja a Néppártot (amelynek frakciójában egyetlen képviselőjük, Hölvényi György ült), mivel oda felvették a Tisza Párt hét, EP-be jutott képviselőjét, köztük Magyar Pétert.