„Magyar Péter ide, Tisza Párt oda, az MKKP-nak van egy stabil szavazótábora”

„Magyar Péter ide, Tisza Párt oda, az MKKP-nak van egy stabil szavazótábora”

Kétfarkú Kutya Párt (Fotó: Magyar Hang / Hutter Marianna)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tizenháromszor annyi képviselőnk van mint eddig. Bejutottunk a Fővárosi Közgyűlésbe és megvertük a Fideszt és a DK-t egyszerre a XII. kerületben. Ezt nagyon jó eredménynek érezzük, hiszen nem állnak rendelkezésünkre százmilliók a kampányra. Az is jól látható, hogy a választók értékelik a helyi teljesítményünket – erről írt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a Magyar Hang kérdésére, értékelve a június 9-ei választások eredményeit.

A párt az önkormányzati választásokon egy polgármesteri és 45 önkormányzati képviselői helyet szerzett, továbbá három politikusuk bejutott a fővárosi, illetve kettő a megyei közgyűlésekbe. Ugyanakkor az Európai Parlamentbe idén sem tudtak képviselőt küldeni: 3,59 százalékot értek el, összesen 163 960 szavazat érkezett rájuk. Öt éve egyébként még csak 90 912 szavazatot kaptak, ami 2,62 százalékot jelentett a pártnak akkor.

„Nem fogunk mindenféle hülyeséget ígérgetni”

Mi közösségépítésben és a szisztematikus, helyi munkában hiszünk. Úgy tűnik, hogy ebben jók is vagyunk. Egyébként, mint mindig, most is jöttek a választóktól „megbántam, hogy nem rátok szavaztam” üzenetek – írták. Az MKKP-t arról is kérdeztük, hogy vajon mennyire tartják kudarcnak azt, hogy nem lett EP-mandátumuk, és kell-e emiatt valakinek a pártból felelősséget vállalnia. – Szomorúak vagyunk, hogy nem sikerült bekerülnünk az EP-be, mert mind Le Marietta, mind Törley Katalin kiváló szakemberek, akik nagyon jó dolgokat csinálhattak volna kint. Ugyanakkor ebben a politikai környezetben ez nem volt könnyű feladat. Sokan azt gondolják, azért mondjuk, hogy nem foglalkozunk a közvélemény-kutatásokkal, mert nincsen pénzünk rá. Pedig éppen azért nem, mert az ilyen felmérések eredményei nagyon illékonyak, és, ha becsapódik egy Magyar Péterhez hasonló politikai aszteroida, akkor az a százalékos eredmény gyorsan el tud olvadni – fejtegették. Válaszuk szerint ők ezért mindig a választási eredményekből indulnak ki, és nem azt lesik, „hogy melyik pillanatban éppen mennyi embernek vagyunk mi a legrokonszenvesebbek”.

Azt is hangsúlyozták, a 2019-es eredményükhöz képest majdnem megduplázták a szavazóik számát, a 2022-es parlamenti választáshoz képest pedig egy jobb százalékos eredményt értek el. Ráadásul 2022-höz képest, egy 10 százalékkal alacsonyabb részvétel mellett, csak 23 ezer választót veszítettek. – Ez számunkra azt jelzi, hogy Magyar Péter ide, Tisza Párt oda, az MKKP-nak van egy stabil szavazótábora, amit évről évre építünk, és egészen egyben is tudtunk tartani. Különösen érdekes és figyelemre méltó ez akkor, ha ezt a többi ellenzéki párt táborát is megnézzük – tették hozzá.

Hogy minek tulajdonítják azt, hogy nem sikerült az EP-be képviselőt kijuttatniuk, arra úgy válaszoltak, a közhangulatnak és annak, hogy „még sokat kell tanulnunk arról, hogy hogyan tudunk a nagy zajban olyan, igaz állításokat tenni, amik nem egy-egy helyi ügyre koncentrálnak, hanem az egész országban. Ebben fejlődnünk kell, ez biztos, ezt látjuk is. Ugyanakkor nem fogjuk magunkat megtagadni és összevissza ígérgetni mindenféle hülyeséget, mint Brüsszel megállítása vagy az Európai Egyesült Államok vagy európaibérminimálnyugdíj-unió”.

„Amiben nem gáz, abban tudunk egyezkedni”

Arra is kitértek, nehéz lenne választani, hogy melyik önkormányzati sikerüknek örülnek legjobban. – Nyilván nagyon nagy eredmény, hogy a Hegyvidéken a polgármesteri cím mellett az egyéni körzeteket is megnyertük. Látszik, hogy megéri dolgozni, és vannak olyan helyek, mint például Erzsébetváros, ahol van egy kifejezett választói igény is arra, hogy mi vezessük az önkormányzatot. Most jön 5 év munka, és meglátjuk mi lesz. Ez egyelőre egy jó receptnek tűnik, így ezzel fordulunk rá a következő ciklusra, hogy 2029-ben megtörténhessen mindez például Óbudán vagy Újpesten is, ahol most 2-2 képviselőnk is lesz a testületben – írták.

Az új fővárosi közgyűlésben is jelen lesz a Kutya Párt három képviselővel. A Fidesznek és a Tiszának egyaránt 10-10 politikusa került be, a Karácsony-féle Párbeszéd–DK–MSZP-listának 7, míg a Vitézy Dávid és LMP fémjelezte szövetségnek 3. – Az látszik, hogy nagyon nagy káosz van kialakulóban – vélték. Éppen ezért örülnek, hogy a budapestiek úgy gondolták, hogy „kellenek oda értelmes, a városért dolgozó emberek is, akik nem olcsó politikai alkukat keresnek majd, hanem valódi megoldásokat”. Leszögezték azt is: „nem akarjuk ellehetetleníteni a város működését, mert az az itt lakóknak nagyon rossz lenne, éppen ezért amiben lehet és nem gáz, abban tudunk egyezkedni. Ugyanakkor azt nem fogjuk hagyni, hogy a többi párt cicaharca közben a rafkósabb szereplők kiszívják az amúgy is kevés pénzt a fővárosból. A feladatunkat egy ilyen kaotikus közgyűlésben abban látjuk, hogy egyedüliként az emberek hangját és érdekeit képviseljük, a többi, a hatalmat hajszoló párt mellett”.

Az idei kampány legfőbb tanulsága az MKKP számára egyébként az volt, hogy a helyben befektetett munka megtérül. Azt is megtanulták, hogy a többi párttal való bármilyen jellegű együttműködés kifejezetten nehéz, akkor is, ha ez végső soron működőképes lehet, „persze csak és kizárólag szigorú keretek között”. – Ebből következik az is, hogy a Kutyapártnak igenis van helyi szinten egy vonzó ajánlata. Ezt mi nyilván eddig is így gondoltuk, de most a választók is visszaigazolták ezt. Szóval összességében azt tanultuk, hogy továbbra is dolgozni kell még többet, még jobban és persze azért továbbra is viccesen.