Megint nagyot ment Bayer Zsolt: Ezúttal fajgyűlölő kirohanást rendezett blogján

Megint nagyot ment Bayer Zsolt: Ezúttal fajgyűlölő kirohanást rendezett blogján

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ötös számú Fidesz-tagkönyv tulajdonosának blogján megjelent, színesbőrűek elleni – az ilyenkor szokásos alpári hangnemben megírt – hangulatkeltő bejegyzését, amely nagyszerűen beleillik a kormányzat kisebbségellenes kommunikációjába a 444.hu vette észre. Bayer a következőket írta:

„Ez lenne a jövő? Kib*szott négerek mocskos bakancsát kell csókolgatni, és önfeledten mosolyogni hozzá? Örülni? Mert másképp kinyírnak vagy összevernek? Akkor inkább irány Szibéria! Istenem... hát mivé lett ez a világ…” 

Bayer írásának alapjául egy német Facebook-bejegyzéshez kapcsolt videó szolgál, amelyen egy utcai jelenet látható: fiatal fehér pár áhítatosan hallgat egy fekete embert, és szemmel láthatóan nagyon egyetért vele, majd megcsókolják az előadónak és társainak bakancsát.

A 444.hu a videó eredetijét megkeresve egy tíz hónappal korábbi Youtube-videóra bukkant. A felvételt a Black Hebrew Israelites nevű, fekete felsőbbrendűséget hirdető, szélsőséges, homofób és antiszemita gyűlöletcsoportnak minősített szervezet (annak is az ISUPK nevű szárnya) készítette, még tavaly, 10 hónappal a mostani amerikai zavargások előtt.

Az eredeti, vágások nélküli videó itt látható.

Eközben – mintegy a sors iróniájaként – a Fővárosi Központi Kerületi Bíróság első fokú, nem jogerős ítéletében felmentette Bayer Zsoltot az ellene becsületsértésért indított perben, melyet Nagy Blanka indított. Mint a Népszava írja, 2018 decemberében a túlóratörvény miatti tüntetésen az akkor érettségi előtt álló lány is felszólalt a Fidesz politikája ellen, és egy fertőző járványhoz hasonlította a kormánypártot, amely lerabolja az országot. Bayer Zsolt az Echo TV-n „szerencsétlen nyomorult rohadt kis prolinak” és „igazi kretén barom állatnak nevezte” a fiatal lányt. Ezután a kormánypárti médiában lejárató kampány indult Nagy Blanka ellen.

A bíróság szerint azzal, ha valaki kiáll a nyilvánosság elé, és elmond egy beszédet, a közélet aktív szereplőjévé válik, és innentől kezdve tűrnie kell a „kritikát”. Bayer Zsolt mondatai pedig a bíró szerint beleférnek a véleménynyilvánítás szabadságába, és nem valósítottak meg becsületsértést.

A Bayer Zsolt ellen indított eljárás egyébként egyszer már megjárta a Fővárosi Központi Kerületi Bíróságot, mely első körben elutasította Nagy Blanka keresetét, kimondva: Nagy Blanka közszereplőként tűrni köteles a bírálatot. Ezt a döntést a Fővárosi Törvényszék később megsemmisítette és új eljárásra kötelezte a bíróságot, ezután került ismét első fokra az ügy, ahol most ismét felmentették Bayert.