Karácsony Gergely: A választás megismétlését kezdeményezem

Karácsony Gergely: A választás megismétlését kezdeményezem

Karácsony Gergely a választási eredményváróján (Forrás: Karácsony Gergely/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A jelenlegi helyzetre egyetlen válasz van: ha Budapest teljes területén a lehető legrövidebb időn belül megismétlik a választást – közölte csütörtök délutáni rendkívüli sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely. Mint ismert, a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti rendkívül szoros eredmény miatt a Nemzeti Választási Bizottság pénteken kezdi meg a főpolgármester-jelöltekre leadott, de érvénytelen voksok újraszámlálását. A főpolgármester szerint ugyanakkor ezzel már most vannak problémák.

A főpolgármester a sajtótájékoztatóján megismételte, hogy az utolsó pillanatban visszaléptetni egy jelöltet – ahogyan történt az Szentkirályi Alexandrával –, az a választók megtévesztése, ez pedig nemcsak politikai és erkölcsi kérdés, hanem a szavazókörökben dolgozóknak is nagy kihívás. Azt is kifogásolta, hogy azok a „bizonyítékok”, amelyek alapján az Nemzeti Választási Bizottság végül az újraszámlálás mellett döntött, valójában nem más, mint a fideszes delegáltak egyen nyilatkozatai.

Az újraszámlálás kapcsán pedig több problémát is felsorolt. Bírálta, hogy a helyi választási irodák vezetőinek fel kellett bontaniuk az urnákat és az érvénytelen szavazatokat kellett eljuttatni a központba, „ez egy súlyos hiba és nagyon nehéz nem politikai szándékot mögötte feltételezni”. Azt is ide sorolta, hogy nem tették kötelezővé, hogy az urnák felnyitásakor ott legyenek az ellenzéki delegáltak. – Nagyon könnyű az érvénytelen szavazatból érvényeset, Vitézy Dávidra leadott voksot csinálni – vetette fel, hogy milyen kérdések merülnek fel a kontroll hiánya miatt.

Karácsony Gergely szerint, ha az NVB elrendeli egész Budapesten a választás megismétlését, akkor nem lesznek azok a jogi kérdések és viták, amelyek ma beárnyékolják a zajló folyamatokat. Egyúttal bejelentette, hogy függetlenül az újraszámlálás eredményétől, a választás megismétlését kezdeményezi. Nem zárta ki, hogy pozitív döntés esetén ez még júniusban megtörténjen. Aki pedig ezzel egyetért, azokat várja pénteken délután hat órára az NVB épülete.

Amennyiben a választási bizottság ennek nem ad helyt, első körben biztosan megtámadja az újraszámlálás eredményét, akkor is, ha végül őt hozzák ki győztesnek. Ebben végül a Kúria dönthet, majd „az Alkotmánybíróság is ott van még”.

Felmerült a sajtótájékoztatón, hogy Vitézy Dávid állítása szerint hiába keresi telefonon a főpolgármestert, nem éri el. Karácsony Gergely ezt azzal magyarázta, hogy az elmúlt napokban több száz nem fogadott hívása volt és nem sikerült még mindenkit visszahívnia.

Vitézy Dávid úgy értelmezte a bejelentést, hogy addig kell új választásokat kiírni, ameddig Karácsony Gergely azt meg nem nyeri. A választás vasárnap megtörtént, végre abban kellene tisztán látni, hogy ki nyerte. Az újraszámolás célja pedig szerinte az, hogy korrigálni lehessen a választás napján elkövetett esetleges szavazatszámlálási hibákat. – Félreértés ne essék: ezekért nem az áldozatos munkát végző szavazóköri delegáltak felelősek, hanem az ellentmondó segédletek és a választást lebonyolító fővárosi szervek megkésett, a szavazókörökbe el sem juttatott állásfoglalásai – fogalmazott.

A Nemzeti Választási Bizottság a sajtótájékoztatót követően már reagált is azokra az aggályokra, amelyeket Karácsony Gergely megfogalmazott. Azt írták, hogy a kerületi helyi választási irodák valamennyi esetben az utasításnak megfelelően, időben értesítettek a helyi választási bizottság tagjait az urnabontás időpontjáról. Négy olyan kerület volt – a II., a IX., a XIII., és a XV. –, ahol az érintettek „nem éltek azon jogukkal, hogy az eseményen jelen legyenek”. A további 19 kerületben a HVB tagjai részt vettek az urnabontás, az újracsomagolás és a zárás folyamatában. Egy olyan szavazókör volt Óbudán, ahol nem kötegelték külön az érvénytelen szavazólapokat, így ebben az esetben valamennyi főpolgármesteri szavazólapot beszállították a Nemzeti Választási Irodába.

A főpolgármester-választáson leadott érvénytelen szavazólapok zárt borítékban, a zárásnál aláírással ellátva, sértetlenül megérkeztek az NVI-hez, ahol elzárásra kerültek. Az újraszámlálást a Nemzeti Választási Bizottság június 14-én 9 órakor kezdi meg a sajtó és a választásokon jelenlévő nemzetközi megfigyelők jelenléte mellett, az NVI közreműködésével.