Megszületett az NVB döntése arról, hogy újraszámolják-e az érvénytelen főpolgármesteri szavazatokat

Megszületett az NVB döntése arról, hogy újraszámolják-e az érvénytelen főpolgármesteri szavazatokat

Karácsony Gergely és Vitézy Dávid (Forrás: Vitézy Dávid/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak le – írta meg a Telex szerda este. 

Az MTI arról írt, az NVB 12 igen szavazattal, 4 ellenében meghozott jegyzőkönyvi döntésében elrendelte az összes fővárosi szavazóköri urna felbontását és a vasárnapi főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak átvizsgálását, újraszámolását. A bizottság döntésében arra hivatkozott, a bizonyítékok alapján alappal merülhet fel, hogy nagyszámban vannak olyan érvénytelennek nyilvánított szavazatok, amelyeket a választási eljárásról szóló törvény rendelkezése szerint érvényesnek kell tekinteni. Az NVB szerint a választás eredményének megnyugtató megállapítása érdekében indokolt az újraszámolás. A szavazatokat a Nemzeti Választási Irodába (NVI) szállítják, azokat az NVB számolja újra, de ehhez igénybe veszi az NVI közreműködését.

A döntésre reagálva a fellebbezést kezdeményező Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt azt közölte: nem tudható, hány tévesen érvénytelennek elkönyvelt, de valójában érvényes szavazat van, az újraszámlálás ezt tisztázhatja. – A következő napokban a Nemzeti Választási Iroda (NVI) munkatársai egyesével újra megszámolnak minden egyes leadott szavazatot, amit a szavazókörökben érvénytelennek nyilvánítottak. Korábbi nyilatkozataik alapján az NVI azt is vállalta, hogy az urnák felnyitása a sajtó nyilvánossága előtt történik majd – írta. Hangsúlyozta, a demokratikus választás alapja, hogy minden szavazatot meg kell számolni. – Türelemmel várjuk az újraszámlálás eredményét, mely ilyen kis különbség és a mai sajtótájékoztatómon bemutatott körülmények mellett indokolt. Ahogy ma is elmondtam: amint a főpolgármester-választás jogerős eredménnyel zárul, azt el fogom fogadni, de ehhez először tisztán kell látni – zárta posztját.

Karácsony Gergely főpolgármester is megszólalt a hír kapcsán a közösségi oldalán. – A jogorvoslat persze mindenkinek jár, legalább tovább tisztul a kép. Vitézy Dávid az egész kampányát arra építette, hogy ő nem a Fidesz jelöltje, most mégis azoknak a szavazatában bízik, akik a szavazólapon áthúzott Szentkirályi Alexandrára és rá is szavaztak. Ezek természetesen érvényes Vitézy szavazatok, ahogy arra a Fővárosi Választási Iroda külön felhívta a szavazatszámlálók figyelmét – jegyezte meg. A politikus úgy vélte, „talán nem kellett volna félrevezetni a szavazókat a szentkirályis színjátékkal, nem visszaléptetni a Fidesz hivatalos jelöltjét az utolsó pillanatban, és akkor nem lett volna ekkora kavarodás. Ez volt a választók igazi félrevezetése: ahogy ezt a Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózata (ENEMO) missziója is megállapította”. Azt is hozzátette, most olyan fideszes választási delegáltak nyilatkozata alapján akarja újraszámoltatni az érvénytelen szavazatokat, akik vasárnap még az aláírásukkal tanúsították, hogy azok valóban érvénytelenek. – Ezek a „bizonyítékok”, amelyekről az egy óra alatt összehívott fideszes többségű választási bizottság dönt. Ugye, hogy tisztul a kép? – tette fel a kérdést. 

Mint beszámoltunk róla, az elképesztően szoros versenyben, csupán alig több mint 320 szavazattal kikapó Vitézy Dávid kezdeményezte az újraszámlálást. Ezt többek közt azzal indokolta, hogy a választás óta 20 kerületből, azon belül 202 szavazókörből érkezett hozzájuk arról bizonyíték, hogy tévesen érvénytelenné nyilvánítottak szavazatokat.