Vitézy kérvényezni fogja az újraszámlálást, szerinte az elkerülhetetlen

Vitézy kérvényezni fogja az újraszámlálást, szerinte az elkerülhetetlen

Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelöltje beszédet mond az önkormányzati választási eredményváró rendezvényén Budapesten 2024. június 10-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kérvényezni fogják a választási eredmények újraszámlálását – jelentette be Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt. Mint mondta, több ezer bejelentést kaptak delegáltaktól, bizottsági tagoktól és választóktól arról, hogy miket tapasztaltak a választáson. Megismételte korábbi kijelentését, miszerint az újraszámlálást elkerülhetetlen, „minden lehetséges jogi eszközt ki kell használni” annak elérésére.

Leszögezte, hogy a választás lebonyolításáért a főváros választási bizottsága volt a felelős. Adatokat mutatott arról, hogy 78 százalékkal több az érvénytelen szavazó, mint a fővárosi listán, a IV. és a VII. kerületben pedig kiemelkedően sokan szavaztak érvénytelenül. Szerinte könnyen járhatott valaki úgy is, hogy Szentkirályira szavazott. Majd „szembesülve a problémával” átszavazott egy másik jelöltre is – így szerintük sok érvényes szavazatot nyilváníthattak érvénytelenné. Vitézy hozzátette, ez nem a szavazatszámlálók hibája, hanem inkább az NVI kézikönyvéé, amely szerintük nem fejtette ki egyértelműen, hogy mi van akkor, ha az egyik jelölt visszalépett. Bár az is igaz, hogy erről a Fővárosi Választási Iroda adott ki tájékoztatást vasárnap, miután több körzetből is érkeztek hozzájuk erre vonatkozó kérdések.

Vitézy a Telex tudósítása szerint arról is beszámolt, hogy a választás óta 20 kerületből, azon belül 202 szavazókörből érkezett hozzájuk arról bizonyíték, hogy tévesen érvénytelenné nyilvánították ezeket a szavazatokat – tette hozzá. Vitézy arra kérte a Nemzeti Választási Bizottságban ülő pártokat, hogy támogassák az újraszámlálásért folytatott küzdelmét. Azt mondta, Karácsony továbbra sem hívta vissza a választás estéje óta, de őt is arra kéri, hogy támogassa az újraszámlálás elrendelését. Hozzátette, 15:30-ra ott lesz a Városházán, hogy kezdeményezze az újraszámlálás elrendelését.

Az RTL kérdésére, hogy lehet-e szándékosság abban, hogy bizonyos szavazókörben túl vékonyan húzták át Szentkirályi nevét, Vitézy azt mondta, vannak olyan értesüléseik, hogy bizonyos kerületben szándékosan járhattak el így, de többet nem tud mondani. Arról, hogy több bizonyítékot nyilvánosságra hoznak-e, azt mondta, nem tudja megígérni, de a bizottsággal minden bizonyítékot meg fognak osztani. Arra a kérdésre, hogy elmennének-e addig, hogy újra szavazzanak a budapestiek, azt mondta, előbb megvárják, hogy a Nemzeti Választási Bizottság hogyan dönt, és továbbra is vár releváns információkat a választással kapcsolatban. A fellebbezési határidő csütörtökön jár le – írja a 444.

Ismert, karácsony Gergely mindössze 324 szavazattal nyert Vitézy Dávid előtt, de volt 24 592 érvénytelen szavazat (amit részben akár az is magyarázjat, hogy Magyar Péter bejelentette, érvénytelenül fog szavazni).