Vitézy Dávid szerint az eredmény gyakorlatilag döntetlen lett

Vitézy Dávid szerint az eredmény gyakorlatilag döntetlen lett

Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelöltje beszédet mond az önkormányzati választási eredményváró rendezvényén Budapesten 2024. június 10-én. (MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az újraszámlálás eredményéhez gratulálok Karácsony Gergely főpolgármesternek. Az eredmény végül gyakorlatilag döntetlen lett, a különbség 0,005%, 41 szavazat teljes Budapesten – írja Vitézy Dávid az újraszámolást követő friss bejegyzésében. 

Megköszönte a Nemzeti Választási Iroda munkáját, majd azzal folytatta, hogy szerinte alapos és indokolt volt az általa kezdeményezett újraszámolás, ezt mutatja a végső, szoros eredmény. – Sok száz, összesen több érvényes szavazat keveredett az érvénytelenek közé, mint amennyi az első és második helyezett közötti különbség volt. Ez egy igencsak súlyos szavazatszámlálási problémát mutat. Ez akár a még nem újraszámolt érvényes szavazatok újbóli megszámlálását is indokolhatja, hisz a köztünk lévő különbség immár csak 41 szavazat – fogalmazott.

Szerinte a jogerős választási eredményhez még két jogorvoslati eljárásnak kell még lezárulnia. Egyfelől ugyanis „Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta, hogy akkor is, ha az újraszámlálást ő nyeri, teljes Budapesten új választást szeretne”. Ezután Vitézy nekiesett Karácsonynak: szerinte a főpolgármester „mocskolódott és hazudott, köztisztviselőket vádolt bűncselekményekkel, a szavazóimat sértegette, csak azért, mert azt hitte veszíteni fog”. 

Vitézy a másik jogorvoslati eljárást is megemlíti, amely a két DK-s vezetésű kerületet, Újpestet és Erzsébetvárost érinti. – Ezekben a kerületekben szinte láthatatlan vékonysággal húzták ki a visszalépett jelölt nevét, sorban jönnek a hírek arról, hogy külön ebből a célból vettek 0,3 és 0,5 mm tűvastagságú tollakat, hogy megtévesszék a választókat – állítja a politikus. Szerinte „nehéz nem szándékosságot látni amögött, ahogy ez a két kerület kezelte a szavazólapokról a visszalépett jelölt kihúzását, és ennek eredményeként itt kétszer annyi érvénytelen szavazat született, mint Budapest többi kerületében”. Ezt a jogorvoslatot szerinte még a Kúria is tárgyalni fogja. 

Némi gyurcsányozás után azonban elismeri: a választási folyamatnak minden ilyen visszásság ellenére vége kell, hogy legyen. A budapestieknek a felfokozott választási kampány után nyugalomra van szükségük. Végül békülékenyebb hangnemet megütve megígérte, hogy arra fogok törekedni, hogy Budapest egy élhetőbb és zöldebb város lehessen. Sőt, bármi is lesz a folyamatban lévő jogorvoslatok eredménye, a választás jogerős eredményét elfogadja.

Az érvénytelen szavazatok újraszámolási folyamatáról, illetve arról, hogy mennyit késlekedett a Nemzeti Választási Bizottság a végeredmény kihirdetésével, ITT írtunk részletesebben.