Aeropark: a hely, ahol igazán közel kerülhetsz a repüléshez

Aeropark: a hely, ahol igazán közel kerülhetsz a repüléshez

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Korda házaspárral indul a nyár az Aeroparkban. Új repülőgépszimulátorok és interaktív kiálltások, hatalmas spéci járművek, különleges helikopterek, mozgalmas reptérlátogatások a légikikötő kulisszái mögött – idén is számos nagy dobással várja a repülésrajongókat a ferihegyi repülőmúzeum.

„Előbb a szemét nézem, aztán a csomagját”

Alig köszöntött be a nyár, a ferihegyi repülőmúzeum máris új attrakcióval bővült. A Nemzeti Adó- és Vámhivatallal közösen a napokban adták át azt a kiállítóbuszt, ami a vámosok szemszögéből mutatja be a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér életét. Kiderül, hogyan próbálkoztak a csempészek régen, és hogyan próbálkoznak napjainkban, egyáltalán milyen tiltott termékeket igyekeznek bejuttatni az országba. A látogatók megismerhetik azt is, hogyan szűrik ki kockázatelemzéssel, keresőkutyákkal és rengeteg spéci eszközzel évi 200 ezer tonna légiáru közül a hamis, vagy a fogyasztókra veszélyes árukat, legyen szó ruhákról, ékszerekről, játékokról, autódiagnosztikai eszközökről, vagy tudatmódosító szerekről.

Múzeumok Éjszakája Kordáékkal

Az Aeropark idén is csatlakozott a Múzeumok Éjszakájához. Június 22-én már láthatja a közönség az új NAV-os tárlatot, amely mellett a Pénzügyőr Zenekar ad koncertet, és látványos programon mutatják be, hogyan szagolják ki a bőröndökbe rejtett kábítószert a hivatal munkamániás kutyái.

Ezen az estén az Aeropark vendége Korda György és Balázs Klári, akiknek a repülős társadalom nemcsak egy slágert, hanem már egy himnuszt is köszönhet. 19 órától Kordáék a legendás dal születéséről, újjászületéséről mesélnek a színpadon, de az is kiderül majd, hogy Gyuri bácsi, vagy Klárika tart jobban a repüléstől. Mint minden évben, idén is igazi időutazásban lehet része annak, aki ezen az estén kilátogat a múzeumba, hiszen életre kelnek a történelmi repülőgépek, 60-70 éves csillagmotorokat és hajtóműveket indítanak be, fényárban úsznak majd a pilótafülkék, a fedélzeten nyugállományú kapitányok sztoriznak. Olyan ismert pilótákkal is találkozhat a közönség, mint AboveHorizont, Hajdu Gergely, Szüle Zsolt, Kovácsházi György és Simon-Pintér Evelin. A vendégek között szerepel a világ- és Európabajnok evezős, Hirling Zsolt, aki immár 10 éve légiforgalmi irányítóként dolgozik a Hungarocontrolnál.

Bővül a látványos gyűjtemény

Sokféle jármű viselte annak idején a Malév logóját, azt viszont kevesen tudják, hogy volt köztük egy rally Trabant is, amellyel a légitársaság egyik kapitánya, Krauth Péter versenyzett a Hungaroringen a 80-as években. Az Aeropark az idei nyárra ezt az autót is újjávarázsolta.

A repülőmúzeum nemcsak az egész évben induló reptérlátogatásokon mutatja be, hogyan működik napjainkban a légiközlekedés világa, mi minden történik a kulisszák mögött, amíg 30-40 perc alatt felkészítenek egy nagy utasszállítót a következő útra, hanem szimulátorokban is igyekszik közel hozni mindenkihez a pilóták kissé titokzatos munkáját. Az egyik legnépszerűbb attrakció az Airbus A320-as szimulátor, amely a modern világot jeleníti meg a magasba vágyók számára, de most már a hőskorból is kaphatnak ízelítőt a repülésrajongók, hiszen egy eredeti repülőgép orrában üzemel a legendás Tu-134-es szimulátor, amelynek pilótafülkéjében annak idején még négyen szorongtak. Emellett a helikoptervezetést is kipróbálhatják azok, akiket a forgószárnyas gépek világa varázsol el.

Rendezvénydömping őszig tűzoltóautókkal és Ikarusokkal

A június 22-i Múzeumok Éjszakája még csak a kezdet az Aeroparkban. Július 20-án hatalmas tűzoltóautók, oldtimer rendőrkocsik, rabszállítók, és hatósági helikopterek települnek be a ferihegyi repülőmúzeumba a Kéklámpás Találkozóra, aztán augusztus 17-én számos meglepetéssel jön a Repülőtér Éjszakája. Több hétvégén pedig hangulatos kertmozinak ad otthont a kiállítóhely, olyan repülős filmeket tűznek műsorra, mint a Top Gun. Október 5-én és 6-án pedig az év legnagyobb dobásával folytatódik a szezon, amikor a magyar járműgyártás remekei mutatkoznak be a történelmi repülőgépek között. A Ferihegyi Ikarus Találkozón – akárcsak a korábbi években – mintegy száz autóbuszt tekinthet meg és próbálhat ki a jármű- és repülésrajongó közönség. Az Aeropark rendezvénynaptárát itt találod: https://aeropark.hu/az-aeropark-2024-es-rendezvenynaptara/