Még véresebb háború következhet a Közel-Keleten?

Még véresebb háború következhet a Közel-Keleten?

Lángok előtt izraeli zászló leng a libanoni határ térségében fekvő Szafed térségében 2024. június 12-én, miután a Hezbollah radikális libanoni síita szervezet több mint százhatvan rakétát lőtt ki Észak-Izraelre (Fotó: MTI/AP/Leo Correa)

Ne számítson arra a Hezbollah, hogy az Egyseült Államok le tudja beszélni Izraelt arról, hogy szárazföldi offenzívát indítson Libanon ellen – üzente meg az Egyesült Államok a Hezbollahnak a Politico szerint, amivel a Biden-adminisztráció célja az lehetett, hogy elérje, a síita fegyveres szervezet ne lője tovább Izrael területét. Ha ugyanis folytatják a támadásokat, folyamatosan növekszik az esélye annak, hogy az izraeli hadsereg szárazföldi invázióval torolja meg a csapásokat. Emellett Amerika azt is megüzente, hogy ha háború lesz, Izrael mellett fognak állni és a Hezbollah támadásait meg fogják torolni. Sőt, a Politicónak nyilatkozó névtelen amerikai források azt is megosztották a lappal, hogy amellett, hogy az Egyesült Államok lőszerekkel és hírszerzéssel támogatná a szövetségesét, akár be is szállhat a háborúba, amennyiben súlyos támadás éri a zsidó államot, például lakott településeket kezd rakétázni a Hezbollah. Az amerikaiak azonban remélik, hogy a helyzet békés rendezése még mindig nem teljesen kizárható.

Az Izrael és a Hezbollah közti fegyveres összecsapások persze egyáltalán nem most kezdődtek, ez a konfliktus már sok évtizedre nyúlik vissza, aminek az újabb felvonása a Hamász október 7-i Izrael elleni támadásával indult. Mivel Benjamin Netanjáhú kormánya arra gyanakodott, hogy a Hezbollah is segítette a palesztinokat, megtorló csapásokat indított a szervezet katonai vezetői ellen Libanon területén, ami azt mutatta, hogy az izraeli hírszerzés nagyon is tisztában volt azzal, hol tartózkodnak éppen a Hezbollah parancsnokai. Azóta Izrael és a Hezbollah alacsony intenzitású konfliktust folytat egymással, aminek következtében több tízezer észak-izraeli kényszerült arra, hogy elhagyja otthonát, emellett az itteni konfliktus már legalább 25 izraeli halálát követelte. Az ENSZ szerint azonban az Izraeli Védelmi Erők (IDF) tüzérségi- és légicsapásai már több mint 400 ember halálát okozták Libanonban és több tízezret kényszerítettek lakóhelye elhagyására.

• Miért lenne ez a háború véresebb, mint a hmaász által indított?
• Mitől tart az Egyesült Államok?
• Milyen esélyei vannak az újabb konfliktusnak?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!