Hét szomszédunkból négy továbbjutott az Eb-n

Hét szomszédunkból négy továbbjutott az Eb-n

A magyar csapat tagjai a labdarúgó Európa-bajnokság A csoportjának harmadik, utolsó fordulójában játszott Skócia-Magyarország mérkőzés előtti pályabejáráson a stuttgarti MHP Arénában 2024. június 23-án. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elég kijózanító módon beárazta a magyar futball értékét a most zajló németországi Európa-bajnokság. Ráadásul egy ritka alkalom is adódik az összehasonlításra: Magyarország összes szomszédja részt vett a tornán, így meglehetősen könnyű összehasonlítani a válogatottak teljesítményét. Mint arról beszámoltunk, Magyarország két vereséggel (1-3 Svájc és 0-2 Németország ellen) és egy győzelemmel (1-0 Skóciával) zárt az A csoport harmadik helyén, és a továbbjutásunk attól függött, a csoportharmadikok rangsorában beleférünk-e a legjobb négy csoportharmadik közé. Nem fértünk be.

Ezzel szemben két szomszédunk is (Románia, Ausztria) csoportelsőként végzett, ráadásul nem is könnyű csoportokból: a románok Belgiumot, az osztrákok Franciaországot és Hollandiát (!) előzték a saját négyesükben. A román csoport igazi őrült eredményeket hozott, a körbeveréseknek köszönhetően mindenkinek pontosan négy pontja volt a végelszámolásnál, így az utolsóként végző másik szomszédunknak, Ukrajnának is. Tehát ők négy ponttal mentek haza az utolsó helyről, mi hárommal a harmadikról. Ugyanebben a négyesben volt egy újabb szomszédunk, Szlovákia is – ők a harmadik helyről továbbjutottak (egy győzelem, egy döntetlen, egy vereség volt a mérlegük), a nyolcaddöntőben Angliával találkoznak három nap múlva. A csoportelső románok Hollandiával játszanak július másodikán. Ausztria egyébként a D csoportban két győzelemmel és egy vereséggel hat pontot gyűjtött, többek között 3-2-re megverve Hollandiát. Július másodikán Törökországgal vívnak meg a negyeddöntőbe jutásért.

Nézzük a C csoportot, ahol úgyszintén két szomszédunk játszott, Szlovénia és Szerbia. A szlovénoknak minden meccsük döntetlenre végződött, így harmadikként ők is továbbjutottak, a következő mérkőzésük a nyolcaddöntőben Portugália ellen lesz. Szerbiának nem jött ki a lépés, a két döntetlen és egy vereség két pontot hozott neki, csoportutolsóként utazhatnak haza. A B csoportban játszott Horvátország. Minden bizonnyal ez volt az utolsó fellépésük nagy tornán az aranygeneráció még aktív tagjainak, és a fiatalítás nem megy zökkenőmentesen: a csapat két döntetlennel és egy vereséggel az utolsó helyről utazhatott haza.

Amit a statisztika mutat: egyetlen szomszédunk sem kapott ki kétszer a tornán, csak mi. Ausztria és Magyarország kivételével mindenkinek volt legalább egyszer döntetlenje a nyolc ország közül, és – Horvátországgal holtversenyben – mi kaptuk a legtöbb gólt, szám szerint ötöt. A régiónkból ott volt még a tornán Lengyelország és Csehország is, mindketten csoportutolsóként, 1-1 ponttal utazhattak haza.