Kiss Ambrus szerint csak a magyar kormány akar csődöt látni, Budapesten nincs likviditási probléma

Kiss Ambrus szerint csak a magyar kormány akar csődöt látni, Budapesten nincs likviditási probléma

Kiss Ambrus, Budapest általános főpolgármester-helyettese (Fotó: Főpolgármesteri Hivatal)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Minden ellenkező híreszteléssel ellentétben maximum a magyar kormány akar csődöt látni Budapesten. Ha valaki csődben van, hogyan tudnának pénzt levonni a számlájáról? – erről beszélt Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes egy csütörtöki háttérbeszélgetésen, amelyen a Magyar Hang is jelen volt. Ezt arra reagálva mondta el, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter néhány napja arról posztolt, hogy szerinte csődben van a főváros, ráadásul szolidaritási adóval is tartozik a kormánynak, és miután a Fővárosi Ítélőtábla elutasította a főpolgármester újabb azonnali jogvédelmi kérelmét, így a kincstár 2 milliárd forintot inkasszált a főváros számlájáról.

Kiss Ambrus kifejtette, ugyan a főváros számlája jelenleg 4,2 milliárdos mínuszban van, de van 60 milliárdos folyószámla-hitelkeretük, és legközelebb ősszel jut a főváros nagyobb bevételhez. Ugyanis Budapest legfőbb bevétele az iparűzési adókból van, ezt három időpontban kapja a főváros: márciusban, májusban, illetve szeptemberben, és számításaik szerint az idei évre összesen 303 milliárd forintnyi olyan bevétellel számol ebből a főváros, ami náluk is marad. Vagyis Kiss Ambrus nem látja, hogy a főváros likviditási helyzete veszélyben lenne. – Csődről az beszél, aki csődöt akar előidézni, csődben lévő embertől nem lehet kasszálni – jegyezte meg a főpolgármester-helyettes. Később újságírói kérdésre elmondta, a főváros folyószámla-hitelkeretéből inkasszálták a pénzt, vagyis gyakorlatilag Budapest nevében vettek fel hitelt a Pénzügyminisztérium végrehajtói.

Arról is beszélt Kiss Ambrus, hogy a főváros tiltakozása ellenére a teherautók behajtási díjrendeletét 2024. december 31-ei hatállyal megsemmisítette a Kúria. Emlékeztetett: a rendelet még 2011-ben született meg, hogy ne legyen teherautókkal elárasztva a belváros és külváros, vagyis Budapestnek most megoldást kell találnia arra, hogy ez a későbbiekben is így maradjon. Kiss szerint az lenne a legjobb, ha a parlament elfogadna egy jogszabály-módosítást, amely révén a települések visszakaphatnák a jogot arra, hogy meghatározhassák a behajtási díjat. A főpolgármester-helyettes arról is beszámolt, hogy tavasszal jelezték, programot indítottak arra, hogy hatezer hátrányos helyzetű gyerek jelképes összegét, mindössze száz forintért juthasson el színházba, ebből már több mint 2300 gyerek ténylegesen el is ment. Így szerinte látszik az adatokból, hogy a remélt hatezer fő is teljesülni fog az idei év végéig.

A hőséggel kapcsolatban pedig arról számolt be, megnőtt a fővárosi vízfogyasztás is, múlt vasárnap, mikor még nem volt ennyire meleg, 491 ezer köbméter volt, szerdán viszont már 548 ezer köbméter, és arra számítanak, hogy a jövő hét elejére 600 ezer köbméter is lesz ez. Tavaly egyébként rekord 621 ezer köbméter volt. Egyébként a Fővárosi Vízművek nemcsak a saját területén segít, hanem további 12 településnek is. Ez azt jelenti, hogy nagyságrendileg a felhasznált ivóvíz 11 százalékát adják át többek között Gyömrőnek vagy Visegrádnak.

Új választástól az izzadó utasokig

Később Kiss Ambrus újságírói kérdésekre is válaszolt. A Magyar Hang többek közt arra volt kíváncsi, hogy ő személyesen örül-e, ha úgy dönt a Kúria, hogy újra kell tartani a főpolgármester-választást. A politikus szerint ha ezt a főváros teljes területén rendelik el, örülne, mert az „tisztább helyzetet teremtene”. Ugyanis úgy vélte, amikor az újraszámolás során felbontották az urnákat, az érvénytelen szavazatok kiemelése és beszállítása közti időszak során történtek anomáliák, és számára nyugtalanító, hogy emiatt a választás integritása sérülhetett. Kudarc-e, hogy ennyire szoros lett a választási eredmény, és Karácsony Gergely mindössze 41 szavazattal győzött, mikor a kampány alatt végig nagyon magabiztosan hangoztatta, hogy győzni fog? – hangzott a kérdés. Kiss szerint ha rendes verseny van négy szereplővel, akkor nyilván jóval nagyobb arányban győz Karácsony, az utolsó pillanatos visszalépés hatása viszont kiszámíthatatlan volt. Hogy örömmel fog-e együtt dolgozni Vitézy Dáviddal, ha ő főpolgármester-helyettes marad, Vitézy pedig beül a közgyűlésbe, arra azt mondta Kiss: amikor a politikus korábban például államtitkár volt, már kellett dolgozniuk együtt, „ez nem öröm kérdése, tudomásul veszem”. Arról is érdeklődtünk, hogy mit gondol arról, hogy a következő közgyűlés jóval színesebb lesz, több párt került be, és hogy felvették-e már például a kapcsolatot a Magyar Péter fémjelezte Tisza Párttal. – Mi azt mondtuk, hogy ha jogerőre emelkedik a főpolgármester-választás eredménye, akkor ebben az esetben a főpolgármester az összes listavezetővel felveszi a kapcsolatot.

Végezetül arról érdeklődtünk, a főpolgármester-helyettes mit üzenne azoknak a hármas metrón izzadó utasoknak, akik vágynának a klímára ebben a kánikulában. Kiss szerint a kocsik klimatizálása nem első sorban költségvetési kérdés, hiszen a metrók szerkezete még garanciális tíz évig. Ám ha ehhez ők hozzányúlnának anélkül, hogy ehhez az orosz gyártó hozzájárulását adná, akkor elveszítenék a garanciát, ami pedig felvetné azt a kérdést, hogy szabályos felhasználása-e ez a közpénzeknek. Az orosz gyártó tudomása szerint most metró helyett tankokat gyárt, szankciós listán is szerepelnek, így akadályba ütközik az engedély letárgyalása. A BKV egyébként a műszaki megoldást megtalálta a klimatizálásra, pár kocsi már futott próbaüzemben is, vagyis az orosz engedély hiányzik. Tehát akkor az oroszokra gondoljanak az izzadó utasok? – kérdeztük a főpolgármester-helyettest. – Nyilván ön ezt a címet akarja adni, én nem mondtam ilyet, ön mondta – válaszolta a politikus. Később más újságírói kérdésre kiderült, az orosz fél egyébként jelenleg is a garanciának megfelelően jár el, tartják a szerződésben foglaltakat.

Később azzal kapcsolatban is kapott újságírói kérdést Kiss Ambrus, hogy letartóztatták a Czeglédy Gergőt, Óbuda MSZP-s alpolgármesterét, aki a BKK felügyelőbizottságának is tagja. Kiss szerint az üggyel kapcsolatban ők is a hírekből tájékozódnak, egyébként a közgyűlésnek van lehetősége új tagot választani, ugyanakkor pár hónap múlva amúgy is lejárna Czeglédy megbízatása, és nem kívánják a közgyűlést összehívni ebben az interregnum időszakban.

Címkék: Kiss Ambrus