A „holland fickó”, Mark Rutte lesz a NATO következő főtitkára

A „holland fickó”, Mark Rutte lesz a NATO következő főtitkára

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Mark Rutte holland kormányfő Brüsszelben 2024. június 17-én. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnök lesz a NATO következő főtitkára, miután a szövetség mind a 32 tagja egyetértett abban, hogy ő legyen Jens Stoltenberg utóda. Magyarország és Szlovákia keddi jóváhagyása után csütörtökön Románia is megerősítette, hogy támogatja Rutte-t – írta a Politico. Mindezt azután, hogy Klaus Johannis román elnök visszalépett a jelöltségtől.

Rutte kritikus időben veszi át a NATO vezetését. Október 2-án lép majd hivatalba, alig több mint egy hónappal az amerikai választások előtt, amely meghatározó lesz a katonai szövetség jövőjével kapcsolatban. Donald Trump volt amerikai elnök, jelenlegi republikánus jelölt ígéretet tett ugyan arra, hogy országa a NATO-ban marad, de azzal fenyegetőzött, hogy újbóli megválasztása esetén megszakítja az Egyesült Államok Ukrajnának nyújtott segélyeit. A mostani megerősítés Rutte esetében azt is jelenti, hogy az utódlás kérdését még július előtt tisztázták, amikor a NATO-vezetők Washingtonba indulnak a szövetség fennállásának 75. évfordulója alkalmából.

A magyar kormányfő korábban nem támogatta Ruttét a főtitkári posztra, de hétfőn egyeztettek, és a magyar miniszterelnöknek a „holland fickó” megígérte, hogy nem kell részt vennie Ukrajna katonai támogatásában – amit a NATO szabályai egyébként is lehetővé tesznek. Orbán korábban a román elnök, Klaus Johannis NATO-főtitkári ambícióit támogatta.

A liberális Mark Rutte korábban többször került konfliktusba Orbán Viktorral. Talán a 2020-as eset volt a legemlékezetesebb, amikor a magyar miniszterelnök az uniós költségvetés egyik vitája után még holland kollégája nevét sem volt hajlandó kimondani. „Ha nem jön létre a megállapodás, az nem miattam lesz, hanem a holland fickó miatt” – nyilatkozta akkor Orbán Viktor. „Nem szeretek ujjal mutogatni, de a holland úr a felelős azért a felfordulásért, amiben most vagyunk”. Néhány hónappal később Mark Rutte egy holland parlamenti vitában kijelentette: örül, hogy nem hasonlít „arra az emberre”, Orbán Viktorra utalva. 2021-ben pedig Szijjártó Péter hungarofóbnak nevezte Mark Ruttét, miután a holland miniszterelnök arról beszélt, hogy szerinte Magyarországnak nincs többé helye az EU-ban.