Megszólalt a verőcei hajóbaleset egyetlen túlélője

Megszólalt a verőcei hajóbaleset egyetlen túlélője

Pál Adrián ezredes, bûnügyi rendőrfőkapitány-helyettes, Almagro Carmen ezredes, gazdasági rendőrfőkapitány-helyettes, Prohászka Richárd alezredes, kapitányságvezető, Terdik Tamás vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya, Markó Attila dandártábornok, gazdasági rendőrfőkapitány-helyettes, Bánházi-Hanula Gabriella őrnagy, a BRFK Főkapitányi Titkársági Osztály vezetője és Káli Sándor alezredes, a Humánigazgatási Szolgálat vezetője (b-j) koszorút helyez a vízre a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajójáról a Hableány sétahajó öt évvel ezelőtti katasztrófájára és a verőcei hajóbaleset áldozataira emlékező koszorúzáson a Margit híd közelében 2024. május 29-én. (MTI/Lakatos Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Halálfélelme volt a motorcsónakban – az RTL Híradó információi szerint ezt mondta a verőcei hajóbaleset egyetlen túlélője. A Magyarországon élő olasz férfi súlyos sérüléseket szenvedett, de már kiengedték a kórházból.

Állítólag a kihallgatásán azt mondta: egy darabig élvezték a száguldást, de később többen is kérték a vezetőt, hogy lassítson. A férfi a baleset előtt nemsokkal ismerte meg a magyarokat, akik felajánlották, hogy Nagymarosról elviszik Vácra. Úgy tudni, hogy a baleset pillanatában a motorcsónak hátsó részében állt. Kulcscsont- és arccsonttörést szenvedett, nemrég engedték ki a kórházból, és már ki tudták hallgatni a rendőrök.

Mint ismert, csaknem két héttel ezelőtt, szombaton egy nyolc utast szállító motorcsónak ütközött egy szállodahajóval Verőcénél. A kishajón egy buliból utazott haza egy társaság. Többen 22 óra után csattanást hallottak, és látták, ahogy az MS Heidelberg szállodahajó felkapcsolja a reflektorokat, de nem állt meg. A szabályok szerint a kishajónak minden esetben ki kellett volna kerülnie a nagyobb hajót, és a Személyhajósok Szövetségének szóvivője szerint a motorcsónak vezetőjének látnia kellett volna a kivilágított nagyobb hajót.

A balesetnek egy túlélője volt, két utas holttestét már az ütközés után megtalálták, öt embert kerestek eltűntként. Végül megtalálták mind az öt áldozatot, az utolsó holttestét hétfő délelőtt találták meg a hatóságok. A szállodahajó 64 éves kapitányát segítségnyújtás elmulasztásával vádolják, őrizetbe vették, négy hónapig nem hagyhatja el Budapestet. A nyomozás még tart, de a csatornának nyilatkozó szakértők szerint nemcsak a szállodahajó kapitánya hibázhatott. A motorcsónak vezetője több szabályt is megsérthetett. „Mind a két vezetőnek felelőssége, hogy ő a szabályokat betartva lehetőleg a másikat segítve közlekedjen és az utasaiért felel, azoknak biztonságáért, a mentőmellények felvételéért, ha a környezeti hatások olyanok, esetleg éjszaka elrendeli, hogy a mentőmellényeket alkalmazzák” – nyilatkozta a csatornának Csobay Balázs rendőr alezredes, a Dunai Vizirendészeti Rendőrkapitányság vezető-helyettese. Az RTL információi szerint a motorcsónakbaleset áldozatain nem találtak mentőmellényt. A verőcei hajótragédia és az öt évvel ezelőtti Hableány katasztrófa áldozataira ma koszorúzással emlékeztek a vízirendőrök.