Túl nagy falat lehet az oroszoknak Harkiv

Túl nagy falat lehet az oroszoknak Harkiv

Rendőrök vizsgálják a helyszínt egy orosz légitámadást követően az észak-ukrajnai Harkiv édességgyárának közelében 2024. május 27-én (Fotó: MTI/EPA/Szergej Kozlov)

Újabb csapatösszevonást hajt végre Oroszország Ukrajna északi határa közelében – közölte vasárnap Volodimir Zelenszkij a világ vezetőihez intézett videóbeszédében. Rámutatott: aki ilyet tesz, semmiképpen nem akarhat békét. Az ukrán elnök ezzel arra reagált, hogy néhány nappal korábban a világsajtónak több orosz forrás is arról beszélt, hogy Vlagyimir Putyin már nem zárja ki a tűzszünetet vagy a későbbi békekötést Ukrajnával. Az ukrán elnök szerint azonban szó sincs erről, Oroszország már a háború előkészítését is megtévesztéssel fedezte, és ezt teszi most is, amikor Harkiv városát vette célba.

Zelenszkij vasárnapi figyelmeztetését alátámasztja a brit védelmi minisztérium is, melynek értesülései szerint Moszkva számos tapasztalt zsoldosegységet irányított át Afrikából az ukrán frontra, köztük az orosz Afrika-hadtest Wagner-csoporthoz köthető egységeit, amelyeket a Harkiv elleni offenzívában vethetnek be. Az orosz Afrika-hadtest közel kétezer reguláris katonából és tisztből áll, viszont számos olyan tapasztalt zsoldos is van a soraikban, akik közül sokan korábban a Wagner-csoportban szolgáltak. A harkivi offenzíva eddigi fejleményei ugyanakkor arra utalnak, hogy Oroszország hatalmas hibát követett el a tervezésnél. 

• Hol rontották el az oroszok a harkivi offenzívát?
• Hol várhatók orosz sikerek?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap június 6-ig kapható 2024/22. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!