A kínai elnök nem utazik Indiába a G20-as csúcsra

A kínai elnök nem utazik Indiába a G20-as csúcsra

Hszi Csin-ping kínai elnök (Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Florence Lo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem vesz részt a világ legfejlettebb és legnagyobb feltörekvő gazdaságait tömörítő G20-csoport indiai csúcstalálkozóján Hszi Csin-ping kínai elnök, helyette Li Csiang miniszterelnök vezeti a kínai delegációt – közölte hétfőn a kínai külügyminisztérium. – Az Indiai Köztársaság kormányának meghívására Li Csiang, az Államtanács miniszterelnöke részt vesz a szeptember 9. és 10.-én az indiai Újdelhiben tartandó 18. G20-csúcstalálkozón – olvasható a minisztérium honlapján közzétett közleményben. Mao Ning, a külügyminisztérium szóvivője szokásos sajtótájékoztatóján elmondta, Kína reméli, hogy a csúcstalálkozó megszilárdítja a konszenzust, bizalmat közvetít és előmozdítja a fejlődést.

Kína és India viszonyát a megoldatlan területi és határkérdések, illetve folyamatos geopolitikai rivalizálás jellemzi. 1962-ben egy hónapig tartó villámháború tört ki a két ország között, majd legutóbb 2020 májusában közelharc zajlott kínai és indiai katonák között; akkor húsz indiai és legkevesebb négy kínai katona halt meg. A közelmúltban a két ország ellehetetlenítette egymás tudósítóit, idén augusztusban India pedig megtiltotta a katonai drónok gyártóinak, hogy kínai alkatrészeket használjanak.

(MTI)

Címkék: Kína, G20-as csoport