15 százalékponton belül a Fidesz és a Tisza Párt a Závecznél

15 százalékponton belül a Fidesz és a Tisza Párt a Závecznél

Magyar Péter a nemzeti menetet felvezető molinó mögött 2024. április 6-án (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Négy párt(szövetség) küldhetne képviselőt az Európai Parlamentbe, de még két további pártnak is lehet esélye erre – derül ki a Závecz Research kutatásából, melyet az RTL megbízásából készített.

Az EP-listák május eleji erősorrendjét a Fidesz-KDNP vezeti (39 százalék), a Tisza Párt (26 százalék) pedig magabiztosan előzi a DK-MSZP-Párbeszéd listáját (17 százalék) a biztos részvételt ígérő választók körében. A Mi Hazánk 6, a Momentum 4 és a Kétfarkú Kutya Párt 3 százalékon áll.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti listájának a teljes népességen belül 28 százalékos a támogatottsága, tehát nagyjából 2,2 millió szimpatizánsa van a kormánypártnak. A Tisza Párt tábora 19 százalékos, azaz 1,5 millió fő támogatja Magyar Péter politikai szervezetét. A DK-MSZP-Párbeszéd listája mögé a választókorú népesség 12 százaléka, megközelítőleg 1 millió fő sorakozik fel. A Mi Hazánk és a Momentum 4-4 százalékos táborral rendelkezik, ez körülbelül 300-300 ezer támogatót jelent. A Kétfarkú Kutyapárt, a Jobbik és az LMP 2-2 százalékot vonz (ez nagyjából 150-150 ezer szavazót jelent), míg a Mindenki Magyarországa Néppárt és a Második Reformkor Párt 1-1 százalékot ér el (ez megközelítőleg 100-100 ezer fő).

A felmérés az aláírásgyűjtés hajrájában készült, május 2. és 10. között, 1000 fő megkérdezésével. A Závecz közlése szerint a pártok június 9-i eredményeit nagyban befolyásolja majd a mozgósítás, a már meglévő támogatók részvételre buzdítása. Jelenleg a négy legnagyobb táborral rendelkező párt(szövetség) híveinek hasonló az aktivitási szintje: 56-59 százalék közötti arányban biztos elmenetelt ígérnek. Ez azt is jelenti, hogy e pártoknak jelentős belső tartalékjuk van. Ők elsősorban a valószínű részvételt ígérő híveik lehetnek, akiknek minél nagyobb arányú elérése és szavazási szándékuk erősítése hozhatja magával a sikert. A Fidesz-KDNP, a Tisza Párt és a Mi Hazánk kedvezőbb helyzetben van e tekintetben, hiszen támogatóik között a valószínű részvételt ígérők aránya négytized körüli. A DK-MSZP-Párbeszéd táborának háromtizede valószínűsíti részvételét. A Momentum nehéz helyzetben van, mert jelenlegi támogatóinak csak 44 százaléka tervezi, hogy elmegy június 9-én odaadni a voksát, és azok aránya sem magas (29 százalék), akik valószínűsítik részvételüket.

A választópolgárok 8 százaléka, bő 600 ezer fő tartozik a bizonytalanok közé, s főképpen a negyvenes-ötvenes korosztályokban és a kisvárosokban és falvakban találhatók.

A Závecz szerint a Fidesz a társadalom számos csoportjában elveszítette vezető pozícióját, Magyar Péterék utolérték őket. A 40 év alattiak csoportjában a Tisza Pártnak 23, a Fidesznek 22 százaléka van. Az érettségizettek körében is lényegében azonos a két tábor nagysága: a Fidesz–KDNP 24, a Tisza 23 százalékon áll. A DK-MSZP-Párbeszéd a fővárosban és az idősek körében a legerősebb, a 12 százalékos országos átlagához képest 23, illetve 20 százalékon áll. A Fidesz a 27 százalékos átlaga feletti támogatottsággal rendelkezik az idősek és az alapfokú végzettségűek körében (37, illetve 32 százalék).  

Figyeljék a ma esti RTL híradót! A legfrissebb felmérés szerint már másfél millió szavazónk van. A 36 éves Fidesznek még úgy 2,2 millió. Lőtávolság – írta Magyar Péter kedd kora délután a Facebook-oldalán. Az utóbbi hetekben több közvélemény-kutatás is megjelent, a Tisza volt a második-harmadik legnagyobb erő, a Mediánnál 25 százaléknyi biztos szavazóval és második hellyel, ez volt a legmagasabb százalékos eredmény.