Zárt ajtók mögött kampányolt Deutsch Tamás a pusztaszabolcsi katolikus közösségi házban

Zárt ajtók mögött kampányolt Deutsch Tamás a pusztaszabolcsi katolikus közösségi házban

Biztonsági őr akcióban Puszaszabolcson, a Fidesz zártkörű kampányeseményén 2024 május 14-én (Fotó: Magyar Hang/Bodacz Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hosszú délutánt töltött Pusztaszabolcson kedden Deutsch Tamás, ám a Fidesz-KDNP EP-listavezetőjének látogatásából a kampány kellős közepén szinte semmit nem érzékelhettek a hatezer fős Fejér megyei település lakói. A politikus ugyanis zárt ajtók mögött, kizárólag a gondosan megszűrt közösséggel osztotta meg gondolatait. Ráadásul három körben: volt egy polgármesterjelölteknek szóló fejtágító, egy lakossági fórum és egy sajtótájékoztató is. Helyszíni riportunk. 

Deutsch Tamás és az európai parlamenti választások jelentősége

Egy lapunkhoz is kiszivárgott meghívó tanúsága szerint délután fél négyre a megyei polgármesterjelölteket trombitálták össze a helyi plébánia Boldogasszony Közösségi Házába, az Európai parlamenti választások jelentősége című fórumra. Erre az eseményre mi is ellátogattunk, számolva azzal, hogy ha be nem is jutunk, talán néhány kérdést feltehetünk az ott megjelenő, választókért fáradozó politikusoknak. A fontosabbnál fontosabb vendégek többségével azonban nem sikerült találkoznunk, ugyanis mindegyiküknek járt az újságírómentes parkolóhely a közösségi ház zárt udvarán. Egyedül Tessely Zoltán országgyűlési képviselő parkolt le az utcán, aki a kapuig tartó rövid úton csak annyit volt hajlandó mondani, hogy korábban nem az jelent meg a Magyar Hangban, amit nyilatkozott. (Egyébként de, a szöveget egyeztettük vele megjelenés előtt, a kért módosításokat pedig átvezettük, ami dokumentálva is van, de ez most mellékszál.)

A rendezvény egy órával későbbi végét – ahogy az a meghívóban is szerepelt – jelezte némi mozgolódás a közösségi ház szépen gondozott kertjében; zömében fehéringes, sofőrnek, személyi asszisztensnek, vagy kisvárosi polgármesternek kinéző férfiak felgöngyölt molinóknak, plakátoknak látszó hengereket pakoltak be egy-egy kocsi csomagterébe, amelyekkel aztán elhajtottak. És egy pillanatra Molnár Krisztián, a Fejér megyei közgyűlés fideszes elnöke is kidugta az orrát az utcára, ám amikor arra kértem, ugyan nyilatkozzon már a napon aszalódó újságíróknak – rajtunk kívül a 444 és a Telex stábja is a helyszínen volt –, inkább gyorsan visszament a közösségi ház politikusoknak „safe place”-t jelentő udvarára.

A szigorúan titkos lakossági fórum...

A távozó Deutsch Tamás azonban csak nem akart megjelenni. Elkezdett viszont özönleni a nép – zömében nyugdíjas korúak – a közösségi ház kapuja felé. Néhányukkal szóba elegyedve pedig megtudtuk, hogy ott bizony lakossági fórum lesz, mégpedig a Fidesz-KDNP EP-listavezetőjével. Kiderült az is, hogy zömében nem is a helyiek érdeklődnek, busszal szállították az embereket Dunaújvárosból és a közeli településekről, Iváncsáról és Ercsiről, de sokan érkeztek saját kocsival is. Kihasználva az alkalmat egy dunaújvárosi házaspártól megkérdeztük, mit szólnak ahhoz, hogy a Fidesz a nem olyan rég még MSZP-s Magyar Andrást indítja polgármesternek – ezt egyébként Molnár Krisztiántól és Deutsch Tamástól is szerettük volna megkérdezni –, amire azt mondták: ez van, nem örülünk neki, de csak a Fidesz.

… és a sajtó nélküli sajtótájékoztató

Az esemény később is megőrizte zártkörű jellegét. Olyannyira, hogy csak Molnár Facebook-bejegyzéséből derült ki, hogy a Fidesz-pártközponttá alakított katolikus közösségi házban sajtótájékoztató is volt, amolyan Fidesz-módra, a független sajtó kizárásával.

 

 

A posztolt fotók tanúsága szerint ezen fellépett a megyei közgyűlés elnöke és az EP-listavezető mellett Tüke László, a Fidesz-KDNP pusztaszabolcsi polgármesterjelöltje, aki néhány éve azzal tett szert országos ismertségre, hogy tanárként egy iskolai konfliktus rendezése során naplóval ütött meg egy gyermeket, asztalon állva üvöltözött és a falból kitépte az iskolarádió vezetékét.

Természetesen megvártuk az esemény végét is, hátha a távozóban lévő politikusok néhány szót mégis nyilatkoznak, de nem jártunk sikerrel. Deutsch Tamás egyszerűen köddé vált, minden valószínűség szerint a hátsó kapun távozott. Ennek oka kizárásos alapon az lehetett, hogy még autóüvegen keresztül sem kívánt újságírókkal találkozni. (A rendezvényhelyszínen belüli és kívüli körülmények ugyanis csak e tekintetben különböztek.)

Molnár Krisztián és Tüke László sem volt sokkal bátrabb, ők a függetlenújságíró-mentes zónában pattantak a sofőrös autóba. Tüke esetében ez azért különösen kínos, mert pár perc sétára lakik a helyszínről, vagyis ennyire sem vállalkozott egy kampányrendezvény után azon a településen, ahol polgármester kíván lenni.  

Arról, hogy mi is történt a lakossági fórumon, szintén Molnár Krisztián Facebook-oldalán lehetett információra lelni: lényegében semmi olyan, amit már ne láttunk-halottunk volna. A megyei közgyűlés elnökének posztjából kiderül, hogy Pusztaszabolcson egy kötetlen beszélgetésen osztotta meg aktuális gondolatait a Fidesz EP-listavezetője. Így például azt, hogy EP választás tétje háború vagy béke, az elhibázott brüsszeli döntések megrendítették az Európai Unió gazdasági alapjait, valamint hogy aki nem fideszes, az lényegében hazaáruló. Mint Deutsch – Molnár interpretálása szerint – elmondta, az ellenzék minden egyes szereplője a magyar érdekek ellen dolgozik: ránk akarják kényszeríteni a háborúpárti álláspontot, az illegális migrációt, a genderérzékenyítést és a szuverenitásunk korlátozásának az elfogadását.