Fideszes politikust és a pedofilbotrány elítéltjét ábrázoló fotónak veszett nyoma

Fideszes politikust és a pedofilbotrány elítéltjét ábrázoló fotónak veszett nyoma

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre furcsább dolgok történnek a különböző kormánypárti sajtóorgánumok és egyéb adatbázisok archívumában: fotók, cikkek, bejegyzések tűnnek el, ahol politikusok vagy Orbán Viktor családjának egyes tagjai hozhatóak kapcsolatban a bicskei gyermekotthonnal, annak elítélt igazgatójával vagy éppen a kegyelmet kapott K. Endrével.

Kedd reggel a Fejér megyei lap, a Feol.hu 2015-ös cikkét érte utol a váratlan kór: eltűnt belőle egy fénykép, de a képaláírás viszont megmaradt, szúrta ki a Gulyáságyú Média. A július 28-án publikált „Köszönöm a jóságát – írta levelében az agydaganatból gyógyult fiú Mága Zoltánnak” című írásban a zenész jótkonykodásáról van szó, de az eltűnt fotónak ott felejtették a képaláírását: „Mága Zoltán (jobbról) a gyermekotthon lakóival, Tessely Zoltánnal és Vásárhelyi Jánossal”. (Vásárhelyi János neve a cikk szövegében nem szerepelt korában sem.)

Tessely Zoltán a térség fideszes országgyűlési képviselője – felmerül, hogy épp emiatt törölték ki a képet a kormánypárti újság oldaláról. Egyébként a kormány belső struktúráját jól ismerő forrásunk szerint egyszerűen képtelenség, hogy a választókerület képviselőjének, vagyis Tesselynek a támogatása nélkül kaphatott magas állami kitüntetést a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatója 2016-ban. 

Azt pedig a Gulyáságyú Média írta meg, hogy a Fidesz egykori bicskei polgármester-jelöltjét, a most kormánypárti országgyűlési képviselőként tevékenykedő Tessely Zoltánt támogatta egy időközi és egy általános választáson az a helyi civil szervezet, az Összefogás Bicskéért Egyesület, mely maga is indított képviselőjelölteket Bicskén. Az egyesület listavezetője 2002-ben és 2006-ban V. János volt, a bicskei gyermekotthon pedofíliáért elítélt egykori igazgatója. A Gulyáságyú egyébként megtalálta a Fejér Megyei Hírlap régi számában azt a fotót is, amit az online oldalról azóta eltávolítottak: a képen Tessely és V. János vállt vállnak vetve, szoros testi közelségben látható. 

Azt már a Média1 vette észre, hogy hétfő délután eltűnt egy 2016 februárjában publikált cikk és a hozzá kapcsolódó képgaléria a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság weboldaláról. A főigazgatóság kommunikációs munkatársa által készített cikkben ifj. Orbán Győzőt (a miniszterelnök testvérét) és Böjte Csabát emlegették a bicskei gyermekotthonnal kapcsolatban, és előkerült a Novák Katalin által kegyelemben részesített Kónya Endre neve is. Különös egybeesés, hogy a cikk eltávolítása pont azután történt, hogy a Media1 Orbán Viktor miniszterelnök sajtófőnökénél, Havasi Bertalannál arról érdeklődött egy e-mailben, szerepelhetett-e ifj. Orbán Győző, vagy az ő nevéhez köthető sportegyesület neve a bicskei gyermekotthonnal kapcsolatos valamilyen dokumentumban. A főigazgatóság később erre úgy reagált, hogy arculatváltás zajlik, és emiatt törölnek cikkeket.

Tessely: Ez a helyzet nagyon kényes

Telefonon sikerült elérnünk Tessely Zoltánt, a Fidesz helyi országgyűlési képviselőjét, aki elöljáróban kifejtette lapunkkal, a Magyar Hanggal kapcsolatos fenntartásait, de jelezte, kész válaszolni kérdéseinkre. – Ez a helyzet nagyon kényes, nem szeretném, hogy azt írja le, hogy megkeresett és nem válaszoltam – közölte. Ezek után megkérdeztük, a helyi Fidesznek, illetve személy szerint neki volt-e szerepe abban, hogy a bicskei gyermekotthon igazgatója, V. János 2016-ban magas állami elismerésben részesüljön. A kérdést – mint fentebb írtuk – azért láttuk indokoltnak, mert vannak olyan tapasztalatok, amelyek szerint a NER működésének sajátja, hogy egy-egy állami elismerést megelőzően az arra kiszemelt vonatkozásában pártvonalon is tájékozódnak. Nem mellesleg pedig tény az is, hogy bár V. János ellen a kintütetése után indult eljárás – ami végül megállapította bűnösségét –, ám a pedofil tetteivel kapcsolatban már 2011-ben tettek bejelentést az áldozatok. – Miért gondolja azt, hogy kellett a helyi Fidesz támogatása? Az én választókerületemben rengeteg ember kapott állami kitüntetést. Ha engem állandóan ezzel hívogatnának, lehet, hogy ideges lennék – válaszolta Tessely leplezetlen ingerültséggel, de a konkrét kérdésre való válaszadást mellőzve.

Azt ugyanakkor lényegében elismerte, hogy személyes kapcsolatban volt V. Jánossal. – Bicske polgármestereként, 2008 és 2014 között természetesen ismertem V. Jánost, mint a város egyik intézményének vezetőjét. Akkor azon kellett volna filozofálnom, hogy őt majd évekkel később elítélik? – kérdezett vissza, jelezve, hogy szerinte mi összemossuk az idősíkokat azért, hogy őt és pártját rossz fényben tüntessük fel. Ekkor felidéztük, hogy, 2011-ben V. Jánossal kapcsolatban már felmerültek nagyon súlyos aggályok. Ehhez Tessely sietett hozzátenni, hogy az akkori vizsgálat épp az ártatlanságát igazolta vissza. – Miután akkor nem ítélték el, így őt is, mint ahogy mindenkit mást, megillette az ártatlanság vélelme. Én is így jártam el polgármesterként. Ha elítélték volna, nyilvánvalóan levontam volna a következtetéseket – fogalmazott.

Tessely Zoltánt kérdeztük arról is, szerinte minek tulajdonítható, hogy a Fejér Megyei Hírlap 2015-ben publikált online cikkéből a kegyelmi botrány politikai szálainak felmerülésével egyidőben eltűntek azok a fotók, amelyeken ő és V. János közösen szerepel. Mint mondta, neki ez nem tűnt fel, a fotók eltűnéséről ő is csak a Gulyáságyú Média cikkéből értesült, de hozzátette, az sem tűnt fel neki, amikor ezek a fotók megjelentek. A megyei hírlap ugyanis semmi jót nem írt akkoriban a munkásságáról, ezért sem volt a törzsolvasója.

Ha már beszélgettünk, megkérdeztük, mit gondol a kegyelmi botrányról és miként értékeli Novák Katalin és Varga Judit távozását. – Lemondásuk nagyon rossz érzést keltett bennem, de felelős döntésnek gondolom. Hibát követtek el, ami bennem és sokakban felháborodást keltett, és ezért vállalták a felelősségüket – fogalmazott a kormánypárti politikus.

Megkérdeztük azt is, szerinte az ellenzék követelései miatt mondott-e le Novák és Varga, vagy a kormányzati kívánalomnak megfelelően döntöttek így. (Mint ismert, a köztársasági elnök kegyelmi döntésének napvilágra kerülését követően az ellenzéki pártok a két politikus távozását követelték. Több nap elteltével aztán Orbán Viktor alkotmánymódosítást jelentett be, amelyet sokan a Nováknak küldött selyemzsinórként értékeltek, majd Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője és Bayer Zsolt is magyarázatot követelt a köztársasági elnöktől). A kormánypárti politikus szerint mindketten önálló politikai egyéniségek, a döntést csakis ők maguk hozhatták meg. Ebben szerinte az ellenzéknek nem volt érdemi szerepe, hiszen oly módon próbáltak politikai tőkét kovácsolni a helyzetből, ami jó érzésű emberek számára nem fogyasztható. Felvetettük, hogy Novák leköszönésekor egyértelműen utalt arra, döntésében szerepe volt annak, hogy személyes szuverenitása sérült, amire Tessely úgy reagált, politikusként maga is úgy véli, hogy szuverenitása sérül azáltal, hogy olykor olyan rosszindulatú kérdéseket szegez nekik a sajtó, mint amit beszélgetésünk elején ő is kapott, de ezt politikusként vállalnia kell.

Végezetül megkérdeztük, mi a véleménye arról, hogy Magyar Péter a NER-rel kapcsolatban igen kemény állításokat fogalmazott meg. (Mint ismert, Varga Judit egykori férje a Partizánnak adott interjújában többek között Tiborcz Istvánnal és Rogán Antallal kapcsolatban is kritikusan fogalmazott és betekintést adott a Rogán által irányított propagandagépezet működésébe. Emellett beszélt arról is, hogy a 2022-es választásokat megelőzően nyomás alá helyezte őket a hatalom tervezett válásuk miatt.) Tessely Zoltán a kérdésre érdemben nem reagált. – Nem érzem magam a kérdés címzettjének. Az ön által nevezett úriember céljait tőle kell megkérdezni. Egyszer majd ki fog derülni, hogy mi volt a szándéka. Bennem rossz érzéseket kelt – fogalmazott.