Török Gábor: Novák Katalin politikai karrierjének vége, mégha ezt egyelőre nem is veszi észre

Török Gábor: Novák Katalin politikai karrierjének vége, mégha ezt egyelőre nem is veszi észre

Orbán Viktor, Novák Katalin és Varga Judit. (Fotó: Török Gábor elemez Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„A kegyelmi ügy két közjogi főszereplője az előterjesztő-ellenjegyző Varga Judit és a kegyelemről szóló döntést meghozó Novák Katalin. Utóbbi politikai karrierjének (ezalatt értve azt, hogy van-e politikai jövője) vége, még akkor is, ha ezt egyelőre nem veszi észre és még akkor is, ha esetleg hivatalban marad” – írja Török Gábor politológus legfrissebb Facebook-bejegyzésében.

Török szerint „ennél nagyobb megalázás elnököt nem nagyon érhet az őt megválasztó és támogató politikai többség részéről”. Ezt annak kapcsán írta, hogy Novák hivatala csütörtökön közölte, az Orbán Viktor által benyújtott alkotmánymódosítást „jó szívvel” fogja aláírni, noha ez az alkotmánymódosítás épp „arról szól, hogy ne írhasson alá többet a mostanihoz hasonló kegyelmi döntéseket...” – Ha ezt átgondolja, világossá válik számára, hogy ennél nagyobb megalázás elnököt nem nagyon érhet az őt megválasztó és támogató politikai többség részéről” – fogalmaz a politológus, aki elképzelhetetlennek tartja, hogy Mádl Ferenc, Sólyom László vagy éppen Áder János átengedett volna egy ilyen kegyelmi kérvényt, hogy – bármi és bárki is állt az előterjesztés hátterében – ne szólalt volna meg a vészcsengő a hivatalban.

A volt igazságügyi miniszternek, Varga Juditnak se jósol sok jót Török Gábor: szerinte Varga politikai kára még nem látszik ennyire világosan, de nyilvánvaló, hogy ebben az ügyben ő is roncsolódik. „Ha a Fidesz nem akarja, hogy az ügy hónapokra napirenden maradjon, minden bizonnyal még hátrébb kell léptetniük: nem lenne meglepő, ha végül mégsem Varga Judit állna a párt EP-listájának élén” – vonja le a következtetést. 

– A valódi főszereplő persze, mint szinte minden ügyben egy jó ideje, a miniszterelnök – jegyzi meg Török. „A végső politikai felelősség nyilván az övé, és a legnagyobb politikai kockázatot is neki kell vállalnia” – írja. Orbánnak a legnagyobb tanulság talán az lehet szerinte, hogy még ennyire aszimmetrikus, domináns helyzetben sem mindegy, kiket rak a frontvonalba. „Az elnökség ugyanis csak látszólag nem túl bonyolult feladat, viszont egyszer csak jön egy ilyen ügy, és Török szerint kiderül: „nagyon nem mindegy, hogy a politikus mennyire felkészült, hogyan képes megszervezni, felépíteni a csapatát, milyen érzéke van a közjogi és politikai megfontolásokhoz”. Az elemző posztja végén azt írja: „ez az ügy is megmutatta, hogy bár az ellenzék ebben a rendszerben önmagában nem képes arra, hogy ártson a kormányoldalnak, a hatalmon lévők nincsenek védve saját hibáiktól, és ezeknek a hibáknak bizony lehet a rendszer egészére nézve is következményük”.

Mint megírtuk, csütörtökön Orbán Viktor alkotmánymódosítást jelentett be, amely a jövőben ellehetetlenítené, hogy elnöki kegyelemben részesüljenek pedofil bűnelkövetők. Ez Novák Katalin kegyelmi döntése miatt vált aktuálissá, ugyanis a köztársasági elnök a pápalátogatáskor kegyelmet adott a bicskei a gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekményt eltussolni próbáló K. Endrének. Török Gábor egyébként Orbán bejelentése után már  kommentár nélkül posztolta egy selyemzsinór képét. 

Novák Katalin egyébként Dohában tartózkodik, ahol a helyszínen megnézte a Magyarország–Kazahsztán mérkőzést a vízilabda-világbajnokságon. A Magyar Nemzet néven megjelenő lap számolt be arról, hogy a köztársasági elnök péntek reggel megjelent a dohai vb helyszínén, az Aspire Dome-ban. Azt külön kiemelték, hogy Novák a mérkőzés előtt a lelátón énekelte a magyar himnuszt.