Orbán már be is nyújtotta alkotmánymódosítóját a parlamentnek

Orbán már be is nyújtotta alkotmánymódosítóját a parlamentnek

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt szólal fel az Országgyûlés őszi ülésszakának első napján, 2023. szeptember 25-én. (MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A köztársasági elnök kegyelmi döntése körül vita alakult ki. Ezt a vitát minden magyar ember számára megnyugtatóan le kell zárni – ezzel az indoklással jelent meg csütörtök este az Orbán Viktor által beígért alkotmánymódosítás a pedofilbotrány ügyében.

A személyesen a miniszterelnök által benyújtott módosítás szerint a köztársasági elnök egyéni kegyelmezési jogát a kiskorú személy sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmény esetén nem gyakorolhatja. „Magyarországon a gyermek a legfontosabb! A gyermekek kárára elkövetett bűncselekmények tetteseit a törvény teljes szigorával kell büntetni. Aki kiskorú gyermek kárára szándékos bűncselekményt követ el, az semmilyen indokkal nem mentesülhet a tettei következményei alól” – olvasható az általános indoklásban.

Mint ismert, napok óta nem ült el a botrány Novák Katalin kegyelmi ügye körül, sokan az elnök lemondását követelik, amiért kegyelmet adott egy pedofil bűncselekmények eltussolásában segédkező volt tanárnak. Orbán Viktor még csütörtök délután szellőztette meg a Facebook-oldalán, hogy a „pedofil elkövetők számára nincs kegyelem”, és itt nincs helye jogászkodásnak, hanem egyértelmű helyzetet kell teremteni egy tiszta, egyértelmű döntéssel. Ezért a kormány nevében alkotmánymódosítást nyújtott be, így tizenharmadszorra is módosítani kell az Alaptörvényt. Novák Katalin hivatala bejelentette, hogy a köztársasági elnök „jó szívvel” alá fogja írni a miatta benyújtott jogszabályt, de ez már késő volt Gundel Takács Gábor médiaszemélyiség számára, aki ugyancsak csütörtökön bejelentette, hogy a botrány miatt otthagyja Novák 16 fős tanácsadó testületét. Hivatalos programja szerint egyébként a köztársasági elnök csütörtök délután Katar fővárosába utazott.

Kérdés, hogy ez elég lesz-e a botrány lecsillapítására: az ellenzéki pártok a köztársasági elnök lemondását követelik, a DK és az MSZP megfosztási eljárást indít Novák ellen, a DK az államfő lemondását követelve aláírásgyűjtést is indított. A Momentum is benyújtott az Országgyűlésnek egy határozati és egy törvényjavaslatot, valamint tüntetést szervez péntek este hat órára a Sándor-palota elé.