Így reagált a Sándor-palota az Orbán által javasolt alkotmánymódosításra

Így reagált a Sándor-palota az Orbán által javasolt alkotmánymódosításra

Novák Katalin köztársasági elnök beszédet mond a Vahagn Hacsaturján örmény köztársasági elnökkel tett látogatásán a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, Budapesten 2024. február 6-án. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„A bejelentett Alaptörvény-módosítás a gyermekek még erősebb védelmét szolgálja, ezért Novák Katalin köztársasági elnök jó szívvel fogja aláírni azt” – ezt válaszolta a Sándor-palota a Hvg.hu megkeresésére csütörtökön.

Mint ismert, az utóbbi napokban egyre nagyobb port felverő pedofilbotrányt Orbán Viktor úgy próbálta lecsillapítani, hogy csütörtökön bejelentette: a kormány nevében alkotmánymódosítást nyújtott be, „amely lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson”. A miniszterelnök személyes meggyőződése, hogy „pedofil elkövetők számára nincs kegyelem”, és itt nincs helye jogászkodásnak, hanem egyértelmű helyzetet kell teremteni egy tiszta, egyértelmű döntéssel. Orbán Viktor azonban csak akkor tudja pedofilbiztossá tenni az alkotmányt, ha azt a botrány középpontjában álló köztársasági elnök – aki még tavaly kegyelmet adott egy pedofil bűncselekmények eltussolásában segédkező volt tanárnak – is aláírja. 

A portél arról kérdezte a Sándor-palotát, hogy Novák Katalin mit szól az alkotmánymódosításhoz; tudott-e előre Orbán bejelentéséről; felelősnek érzi-e magát az ügyben; és mindezek után lemond-e. A fenti mondaton kívül a többi kérdésre nem válaszolt a köztársasági elnöki hivatal.