Több száz rendőr és katasztrófavédelmi szakember „kényszerülhet” távozásra

Több száz rendőr és katasztrófavédelmi szakember „kényszerülhet” távozásra

A Készenléti Rendőrség tagjai elfognak egy gyanúsítottat egy ceglédi házban 2023. június 15-én (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

Fekete, koporsó formájú tortát szeletelnek, rajta felirat: KR 24/72. A baljós hangulatú fénykép április végén jelent meg Zsaruellátó Facebook-oldalon, a közösség tagjai pedig értették az üzenetet: egy készenlétis kolléga búcsút intett eddigi munkarendjének, sőt: valószínűleg a rendőrségnek is.

Helyzete nem egyedi. A Magyar Hang hivatalosan meg nem erősített értesülései szerint a Készenléti Rendőrség (KR) több száz munkatársát érintheti a felülről érkező döntés, hogy megszüntetik a 24/72 órás munkabeosztást (azaz egy teljes munkával töltött napot három pihenőnap követ). Hogy ez pontosan hány embert érinthet, és miért volt szükség az átszervezésre, arról hiába kérdeztük az Országos Rendőr-főkapitányságot – válaszukban csak egy, a szolgálati időt is szabályozó belügyi rendeletet idéztek. 

• Kinek és miért lesz igazán problémás a készenlétis munkarend átszervezése, mi állhat a döntés hátterében?
• Hogyan élték meg a katasztrófavédelem szakértői, hogy elveszítik egyenruhájukat és munkájuk megbecsültségét?
• Mit mond az átalakításokról a Belügyminisztérium és a rendőrség?
• Miért hárulhat hamarosan az eddiginél is nagyobb felelősség a szakszervezetekre?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap május 16-ig kapható 2024/19. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!