Mi vihet rá egy 13 éves gyereket arra, hogy tömeggyilkos legyen?

Mi vihet rá egy 13 éves gyereket arra, hogy tömeggyilkos legyen?

Az áldozatok iránti kegyeletből elhelyezett játékmackók a belgrádi Vladislav Ribnikar általános iskola kerítésén 2023. május 4-én, miután az előző nap egy hetedikes tanuló lövöldözött az intézményben. Nyolc tanuló és egy biztonsági őr életét vesztette, hat diák és egy tanárnő megsebesült. A támadót elfogták a rendőrök (Fotó: MTI/AP/Armin Durgut)

Fotó: Armin Durgut

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sorra állnak elő az újabbnál újabb magyarázatokkal a szerb politikusok és a különböző tudományterületek szakértői, hogy magyarázatot adjanak arra a mészárlásra, amit a 13 éves Kosta Kecmanovic hajtott végre a belgrádi Vladislav Ribnikar általános iskolában. A vracari elit iskola diákja szerda reggel előbb az iskolaőrrel, majd nyolc iskolatársával végzett, hatot közülük pedig súlyosan megsebesített, akik közül egy lány még mindig az életéért küzd.

A tragikus eset után azonnal megszülettek az első magyarázatok – természetesen a politikusok részéről, akik a nyugati értékrendet és a számítógépes játékokat tették meg első számú felelősnek, ami a tömeggyilkosságot motiválhatta. Erre a legfőbb bizonyítékot abban vélték felfedezni, hogy a 13 éves fiú olyan videójátékokkal is játszott, amelyekben a játékosoknak több életük is van, ez pedig abba a hamis illúzióba ringatja őket, hogy a tetteiknek nincs valós következménye. Hasonló bizonyítéknak tartják a videójátékok motivációs szerepére azt is, hogy Kecmanovic egy papírt is magával vitt az iskolába, amelyen a „Gl. m.” betűk szerepeltek, ami az „fő célpontok” (glavne mete) rövidítése. Egy másik papíron pedig a „primary targets” cím szerepelt, ami a videójáték-teória híveinek egy újabb bizonyíték, hogy nyugati videójátékok ihlették a tömeggyilkosságot.

Nem sokkal később számos terület szakértője is megszólalt, akik jóval mélyebb elemzését adták a történteknek. Egyes szakértők szerint az alapvető probléma abban áll, hogy Szerbiában rengeteg fegyver van a lakosság kezében (erről lapunk éppen néhány hete cikkezett), amelyeknek egy részét ráadásul illegálisan tartják a tulajdonosaik.

Számos szakértő emellett a szerb társadalomban jelentkező erőszak kultúráját tette meg felelőssé, ami ugyan elsőre tetszetős magyarázatnak számít, azonban fontos tudni, hogy a mostani eset egészen egyedülállónak számít Szerbiában, hiszen ekkora mészárlást még sosem követett el egyetlen gyermek sem. És ahogy az lenni szokott, nem maradtak el azok a magyarázatok sem, amelyek szerint a történtekért mindenki felelős Szerbiában, ami sajnos a legkevésbé sem beszél a valós motivációkról.

A szülőket tartják felelősnek

Ezzel szemben egészen más magyarázattal szolgálnak azok a szakemberek, akik az eddig kikerült nyomozati információk alapján próbáltak véleményt alkotni a gyilkos motivációiról. Az ilyen információk közé tartozik, hogy Kosta Kecmanovic úgy nyilatkozott a nyomozóknak, hogy a gyilkosság előtt felakarta hívni telefonon az édesanyját, hogy maga is hallja az ártatlan áldozatok sikítozását.

Vesna Stanojevic, a Biztonságos Ház koordinátora ennek kapcsán elmondta: a gyermekkorú tömeggyilkos kijelentése arra utal, hogy nagy valószínűséggel az édesanyja figyelmét akarta felkelteni a tettével. A szakember szerint így elképzelhető, hogy az édesanyja valamilyen módon nyomást próbált gyakorolni a fiára az iskolai és egyéb tevékenységeivel kapcsolatban, a gyermek pedig tettével azt akarta neki üzenni: „Nézz rám, elég jó vagyok, hogy teljesítsek minden feltételt?”. Stanojevic szerint furcsa, hogy a szülők annak ellenére, hogy magasan képzett, intelligens emberek, nem vették észre a gyermeküknél a patologikus viselkedést. Így látniuk kellett volna, hogy mivel foglalkozik a gyermekük a szabadidejében, mit szeret csinálni vagy mi az érdeklődési köre. A szakember szerint egy 13 éves gyermek esetén ezek még valamilyen módon felismerhetők. A szakember úgy látja, hogy éppen a szülők azok, akiknek bűnösnek kell érezniük magukat azért, amit a gyermekük tett, mivel ők a felelősek a tetteiért. Stanojevic szerint így valójában Kosta Kecmanovic édesapja a gyilkos, hiszen hozzáférést adott a gyermekének nagy mennyiségű fegyverhez és ki is képezte a lőtéren.

Többségében lányokat ölt meg

Vladimir Vuletic szociológus szerint az embereket a tragikus események esetén a családi kapcsolatok vezérlik. A szakember úgy látja, hogy a rendezett családokban nagyon kicsi az esély arra, hogy egy ilyen eset megtörténjen, ezzel szemben a deviáns és diszfunkcionális családokban ez általában előfordul. Ez persze nem az egyetlen motivációja az ilyen jellegű bűncselekményeknek, de az egyik okot mindenképpen ezek a rossz kapcsolatok jelentik.

Ezzel a véleménnyel ért egyet Jovan Maric pszichiáter is, aki szerint egy ilyen nagy bűncselekmény mögött valószínűleg a gyermek konfliktusa áll az édesanyjával, különösen annak fényében, hogy többségében lányokat ölt meg és a vérengzés előtt fel akarta hívni a nőt. A szakember felhívta arra is a figyelmet, hogy a gyilkos szülei elváltak, ám a fiú inkább az apja mellett élt, pedig ilyen életkorban nagyon fontos, hogy a gyermek sokat legyen az édesanyja közelében is. Tőle tanulja meg ugyanis az érzelmeket, így az anya szerepe nagyon fontos, hogy a gyermekét érzelmi lénnyé formálja. Maric ezért hangsúlyozza, hogy egy biztonságot nyújtó és gondoskodó anya a gyermek egészséges fejlődésének az alapja, ami jó modellé válik a gyermek számára. A szakember ezért felhívta azoknak az anyáknak a figyelmét, akiknek fiuk van, hogy nagyon fontos a gyermekükkel való kapcsolatuk, és ezt figyelmesen kell ápolniuk.