Népszava: Már nem közfeladatot ellátó személy egy tanár

Népszava: Már nem közfeladatot ellátó személy egy tanár

Diákok a matematika írásbeli érettségi vizsgán a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégiumban 2024. május 7-én (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A pedagógusokat és más iskolai alkalmazottakat már nem lehet közfeladatot ellátó személyeknek tekinteni – ez derül ki a Népszava birtokába jutott bírósági körlevélből. Ennek a minősítésnek azért van különleges jelentősége, mert a közfeladatot ellátó személyek különleges védelem alatt állnak, az ellenük elkövetett bűncselekmények is komolyabb büntetést vonnak maguk után. A bírósági levél szerint a problémát most az okozza, hogy bár a Büntető törvénykönyv (Btk.) szövege alapján a pedagógusok közfeladatot ellátó személyek, a köznevelési törvényből a státusztörvénynek nevezett módosítással kikerült ez a minősítés. Márpedig a Btk-hoz ez utóbbira is szükség lenne.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke abban bízik, hogy nem szándékos kormányzati lépésről, hanem jogalkotói hibáról van szó, amit korrigálni fognak. A lap egyébként kereste a Belügyminisztériumot és a Legfőbb Ügyészséget is, választ egyelőre nem kaptak.