Török Gábor: Amíg a hatalom megteheti, politikai fegyverként tekint a közmédiára

Török Gábor: Amíg a hatalom megteheti, politikai fegyverként tekint a közmédiára

Török Gábor politikai elemző (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A köztelevíziónak 2010 előtt mindig alkalmazkodnia kellett a politikai elvárásokhoz, határokhoz, néha többet adott fel a szerkesztői önállóságából, máskor messzebb jutott el. Mindezzel azonban nem lehet egy lapon említeni azt, ami az elmúlt 14 évben a köztelevízióban zajlik. Ami eddig a politikai beavatkozás, politikai harcok terepe volt, az most egy politikai fegyver – erről írt Török Gábor politológus a közösségi oldalán vasárnap azt követően, hogy Magyar Péterék szombaton az MTVA épülete előtt tüntettek a kormányzati propaganda ellen. 

Török szerint a változás annyira nyilvánvaló, hogy nem is kell hosszan magyarázni. – Nincs olyan kormánypárti kollégám, aki bármilyen – nem nyilvános – beszélgetésben ennek az ellenkezőjét állítaná. Akik 2010 előtt az akkori kormányhoz közelebb állókkal rendszeresen vitatkozhattak a köztévében, azok ma ott egyedül ülnek, vagy egymást erősítve mondják el a kormányzati kommunikációval egyező véleményüket. Volt olyan rendszeresen szereplő kollégám, aki – hogy a műsor érdekesebb legyen - kísérletet tett arra, hogy egy választási elemzéshez meghívasson: nyilván eredménytelenül, hiszen nem az érdekes vita a cél, hanem a megerősítés, a politikai üzenet – jegyezte meg a politikai elemző.

Szerinte az alapkérdés az, hogy legyen-e a mindenkori kormány szócsöve a közmédia, legyen-e a hatalmi zsákmány része, mint oly sok más közintézmény. – Szerintem nem szentségtörés erre a kérdésre igennel válaszolni (...); van abban igazság, hogy ez egy tisztább, világosabb helyzet: aki nyer, viheti, nem kell elbábozni a közszolgálatiságot, nem kell állandó vitákat folytatni a helyes arányokról. Ahogy az is egy tiszta megoldás lehet, ha megszüntetjük a közpénzek milliárdjait felemésztő közmédiát, csak éppen erre semmi esély nincs, hiszen a mindenkori hatalom logikájával teljesen ellentétes lenne egy ilyen döntés elfogadása – vélte. Arra is kitért, hogy „amíg a hatalom megteheti (értsd ezalatt: amíg nem veszít szavazókat és/vagy nem erősíti meg az ellene szavazók táborát ezzel), meg is fogja tenni, hogy politikai fegyverként tekintsen a közmédiára”. 

Címkék: Török Gábor