Az orvosok szakszervezete összegyűjti, hányan hagyják el a szakmát az új törvény miatt

Az orvosok szakszervezete összegyűjti, hányan hagyják el a szakmát az új törvény miatt

Fotó: Unsplash/Martin

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rendszerelhagyási szándéknyilatkozatokat gyűjtene a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) – írja a MedicalOnline. Az orvosszakszervezet elnöke, Szabad Zoltán sebész a szaklapnak adott interjúban úgy fogalmazott: attól tart, hogy a Parlamentben ellenszavazat nélkül elfogadott törvény következményei – amellett, hogy a munkavállalók érdekeit is mélyen sérti – a betegeken fognak lecsapódni.

– Ha ugyanis a közellátásban foglalkoztatott orvosok nem dolgozhatnak másodállásban a nagyvárosoktól messzebb eső járóbeteg-szakellátó intézményekben vállalkozóként, akkor nagy a valószínűsége, hogy ezek a kistérségi rendelők megszűnnek. Ezzel a betegek kerülnek hátrányba, mert akár 40-50 kilométert kell utazniuk az ellátásért, amit nem biztos, hogy meg tudnak tenni – fogalmazott a sebész. 

Szabad Zoltán szerint ugyancsak kevesebb lehet a szakorvos a jellemzően paraszolvencia-mentes hiányszakmákban is, mint az intenzív- vagy a sürgősségi ellátás. Ezeken az osztályokon a most ugyancsak vállalkozóként foglalkoztatott orvosok az új bértábla szerint kevesebb fizetést kapnak majd, mint eddig. Ha elhagyják a közszférát, vagy nem dolgozhatnak több helyen, megint csak a betegek hozzáférése romlik, ami hosszabb várólistákat eredményez — tette hozzá.

Arra is kitért, még csak a koronavírus második hullámának elején járunk, és már most látszik, hogy „roskadozik az egészségügy szerkezete”. – Az első körös Covid-osztályok megteltek, vasárnap 179 beteg volt lélegeztetőgépen. Vannak olyan kritikus ellátások az ágazatban, amelyeket néhány száz szakdolgozó vagy orvos távozása is bedönthet lokálisan. Ezeket a szakembereket egy német, egy angol egy norvég egészségügy ugyanis tárt karokkal várja – fejtette ki.

Elmondta: a MOSZ első körben elkezdi összegyűjteni a rendszerelhagyási szándéknyilatkozatokat, amelyben a munkavállalók szándékukat fejezik ki, hogy nem fogják aláírni az új munkaszerződéseket, „mert nem akarnak az új jogviszonyról szóló törvény jogalanyai lenni”. Szerinte ha összegyűlik elegendő nyilatkozat, a kormányzat kénytelen lesz egy megnyugtatóan lezárt tárgyalássorozattal megakadályozni a tömeges rendszerelhagyást.

Másrészt szeretnénk biztosítani a végeken dolgozó, és most nagyon elkeseredett kollégáinkat, hogy nincsenek magukra hagyva, és van remény. Esetleges további lépésekről a tagság véleményét fogják kikérni.

A MOSZ  Összefogás az Egészségügyért néven akciószövetséget hozott létre, amely igazságos, konszenzuson alapuló törvény elfogadásáért küzd, és amely a Kjt.-nél nem hátrányosabb a munkavállalókra nézve. A teljes ágazatot lefedő érdekképviseletként – amelynek így már egy 12 ezer fős, folyamatosan gyarapodó tagság ad erős legitimációt – azt szeretnék elérni, hogy Pintér Sándor belügyminiszter leüljön velünk tárgyalni.

Eközben a Magyar Orvosi Kamara hétfőn több mint 70 kérdést küldött Kásler Miklós Emmi-miniszternek az új egészségügyi szolgálati jogviszony kapcsán, miután hiába kapnak ezzel kapcsolatban kérdéseket az orvosoktól, ők nem tudnak rájuk válaszolni, hiszen nem egyeztetek velük a törvényről.