A budapesti orvosok egy része elutasítja a béremelést, ha cserébe „katonaként” vezényelnék őket

A budapesti orvosok egy része elutasítja a béremelést, ha cserébe „katonaként” vezényelnék őket

Orvosok és ápolók védőfelszerelésben a János kórházban (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fővárosi orvosok 22 százaléka, mintegy 3100-an nem írnák alá a jelenlegi feltételekkel az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést, amely a jelentős béremelés mellett elfogadhatatlan kötöttségeket is jelentene – derül ki a Magyar Orvosi Kamara budapesti szervezete által végzett gyorsfelméréséből, amelyről a Telex tudósít. Ennyi orvos kiesése komoly gondokat okozna a fővárosi ellátásban – teszik kozzá.

A három kérdésből álló anonim felmérést szerdán indították, és mintegy 13 800 budapesti orvosi kamarai tagnak küldték ki. Mint a kamara egyik tisztségviselője a Telexnek elmondta: őket is meglepte, hogy 48 óra alatt ilyen sokan, 3901-en válaszoltak. Ez a teljes tagság közel egyharmada (28 százaléka). 

A válaszok alapján a következő kép rajzolódott ki:

  • A válaszadók 87,7 százaléka elutasítja, hogy új jogszabály határozza meg a másod-, harmadállások vállalásának lehetőségét.
  • 93,7 százalékuk elveti az orvosok 1+1 évre szóló kirendelhetőségét, amikor nincs egészségügyi veszélyhelyzet.
  • Ezek alapján 81,5 százalékuk a jelen körülmények között nem írna alá olyan egészségügyi jogviszonyról szóló szerződést, amely ezeket a feltételeket tartalmazza.

A szerződést elutasítók a teljes budapesti orvosi kar 22 százalékát teszik ki. a portál szerint, ha ők nem vállalják januártól a közalkalmazotti státuszt felváltó új jogviszonyt, az komoly fennakadásokat okozhat a fővárosi orvosi ellátásban. 

Az ügy előzménye, hogy október elején elfogadta a parlament az orvosi bérek három éven át történő, nagy mértékű megemeléséről szóló törvényt, amely egyúttal bevezet egy új típusú, egészségügyi szolgálati jogviszonyt, börtönnel bünteti a hálapénzt, és engedélykötelessé teszi, hogy az orvosok másodállást vállaljanak. Az orvosok leginkább azt utasítják el, hogy központi engedélyhez kötnék a másodállásokat, és vállalniuk kellene, hogy kétszer 1 évre kirendelhetik őket dolgozni másik kórházba vagy városba akkor is, ha nincs egészségügyi veszélyhelyzet.

A Magyar Orvosi Kamara kedden tette közzé részletes állásfoglalását a jogszabályról. A kamara szerint az új törvény súlyos működési zavarokat okoz, alkotmányellenes és a nemzetközi joggal sincs összhangban, ezért módosítást kezdeményeznek.