Válasz Online: Nem csak Bese Gergő sáros az egyházból

Válasz Online: Nem csak Bese Gergő sáros az egyházból

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Bese Gergő római katolikus plébános házszentelést tart a kormányfő hivatalának otthont adó Karmelita kolostorban vízkereszt napján, 2022. január 6-án. Mellette Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bese Gergő mellett a szexuális visszaélésekkel gyanúsított további egyházi szereplőknek is jó politikai kapcsolataik voltak a Válasz Online friss cikke szerint. A melegorgiákkal lebukott, a kormánypárti sajtóban gyakran szereplő dunavecsei plébános sztoriját is a Válasz Online írta meg, a lap szerint pedig többen úgy vélték, ezzel akarják elterelni a figyelmet a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye egyes papjainak zaklatási és pedofilügyeiről. Ezt egyházi- és kormányoldalról fogalmazták meg többen, felvetve, hogy akadnak azért súlyosabb dolgok is mindannál, amit Bese Gergő elkövetett. De a teóriával előállt Perintfalvi Rita teológus is. A Válasz Online szerint viszont szó sincs ilyesmiről, és kifejezetten céljuk, hogy szó legyen az állam és egyház összeépülésének árnyoldalairól. Szerintük ugyanis a szexuális visszaélések elkövetői a világi sérthetetlenség tudatában léteztek.

A lap friss sztorija szerint a most már vádlott Rónaszéki Gábor a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektorával közös tanyáján fogadott politikusokat „nem politikusi minőségükben”. De a szintén lebukott Hatházi Róbertnek is a kormány-egyház kapcsolat kulcsfigurája a mentora, Mészáros István pedig a vadászlobbi főpapja – írja a Válasz Online.

A lap szerint a kormánykommunikáció ugyanakkor próbálta lecsavarni a papi pedofilügyeket a nyilvánosságban. Ennek jeleként azonosítják, hogy a kormánypárti Pesti Srácok főmunkatársa, Füssy Angéla például a Mi Hazánkhoz köthető Magyar Jelenben kezdte el cikkeit publikálni. Füssy itt többek közt arról írt, hogy a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség hatalmi helyzetét kihasználó szexuális visszaélés miatt emelt vádat Rónaszéki Gábor volt kiskunfélegyházi plébános ellen. A pap a vádirat szerint 2019 és 2022 között hittancsoportos fiúkat zaklatott, köztük tizennégy év alattiakat is. Rónaszéki a leginkább rászorulókat élelmiszer-adományokkal csalta magához. Rónaszékit végül akár 15 évre is ítélhetik. A plébánost Bábel Balázs 2022. november 29-én függesztette fel a papi szolgálat alól, a rendőrségi feljelentés pedig tavaly februárban született. Ferenc pápa egy éve aztán laicizálta is a férfit.

Hatházi Róbert kecskeméti plébános eközben fiatal ministránsfiúkat hálózott be, legalább öt sértettje van az ügyének. Bábel őt is felfüggesztette, még zajlik a belső kánonjogi vizsgálat, illetve a Nemzeti Nyomozó Iroda is beszállt már az ügybe. A Válasz Online szerint a valódi politikai tényező nem is ő, hanem a kisegítő lelkészként a Szentcsalád Plébániához rendelt Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára.

A lap szerint bízhattak mind abban, hogy az ügyüket eltussolják, miként a Kalocsán szolgáló Mészáros Istvánnal is történt, pedig ő szintén zaklatott egy tőle hatalmi függésben lévő, 18 éves kispapot. Mészáros ennek ellenére a vadászlobbi főpapja.

Bár Füssy igyekezett a politikai szálak bemutatásától eltekinteni, a Válasz Online megtette. Rónaszéki Gábor például néhány éve még a harminc-negyven legbefolyásosabb egyházi személyiség közé tartozott. A Központi Papnevelő Intézet rektorhelyetteseként az utánpótlás-képzésért felelt, főnöke pedig a Pázmány mostani rektora, Kuminetz Géza volt. A lap szerint sokan tudni vélték, hogy a két papnak közös „relaxációs” tanyája van Jánoshalma határában, ahol gyakran megfordul a fideszes parlamenti képviselő, Bányai Gábor, valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. A Pázmány rektora mindennek kapcsán arról beszélt, hogy már nem áll fenn a közös tulajdon, a vendégeik pedig nem politikusi minőségükben voltak jelen, hanem nyilvános szentmiséket tartottak. Kuminetz az ismeretségük alatt semmi jelét nem látta annak, hogy Rónaszékinek lenne egy másik élete is. Rónaszéki sógornője egyébként a fideszes Rónaszékiné Keresztes Monika. A papot két éve nyáron furcsa körülmények között helyezték át a szerb határhoz közeli Nagybaracskára, három-négy hónapra rá pedig fel is függesztették.

Hatházi Róbert eközben bizalmas kapcsolatot ápolt az említett Tóth Tamással. Az utóbbihoz állítása szerint nem jutott el direkt vagy indirekt jelzés korábban a Hatházival kapcsolatos gyanúról. Tóth egyébként eddig esélyes volt Bábel pozíciójára, amikor utóbbi nyugdíjba megy, de nem tudni, ebből végül mi lesz.

Mészáros István kalocsai templomigazgatót pedig hiába leplezték le, megúszott mindent, jelenleg pedig az Országos Magyar Vadászkamara Bács-Kiskun vármegyei szervezete etikai bizottságának elnöke. Azt, hogy az ő ügyét is előveszik-e újra, egyelőre nem lehet tudni.

Frissítés: A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye a Szemléleken reagált a Válasz Online cikkére. Bábel Balázs a rövid közleményben azt írta: „A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye megdöbbenéssel értesült arról, hogy egyes sajtótermékek újságírói a Főegyházmegyében a hatályos egyházjog és a vonatkozó szentszéki rendelkezések szerint zajló, gyermekvédelmi ügyben indult vizsgálat kapcsán, annak lezárulta előtt olyan állításokat is közölnek, amely tévesek, az eljárás hitelességét veszélyeztetik, továbbá az eljárás alá vont személye mellett a Főegyházmegye több papjával, így mások mellett az MKPK titkárával szemben téves, vagy nem bizonyított állításokat fogalmaznak meg, így rendkívül károsak. Le kell szögezzük, az egyházi vizsgálat lefolytatói és a meghallgatottak az egyházi jog szerint jártak el, az egyházi eljárási lépéseket maradéktalanul betartották.”