Az észak-koreai diktátor feladta dédelgetett álmát

Az észak-koreai diktátor feladta dédelgetett álmát

Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőről és Észak-Korea legutóbbi robotrepülőgép-kísérletéről szóló híradást néz egy nő a szöuli központi pályaudvar egyik tévéképernyőjén 2024. január 29-én (Fotó: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun)

Új megközelítést vázolt fel augusztusban az Észak-Koreával való kapcsolatok javítására Jun Szogjol dél-koreai elnök, aki a függetlenség napján megígérte, hogy kormánya aktívan törekszik majd az észak-koreai lakosság elérésére és a két Korea közötti párbeszéd újraindítására. Ennek érdekében a politikus televíziós és rádióműsorokat sugározna a kommunista rezsim lakosságának, fokozná a gazdasági együttműködést, kulturális csereprogramokat indítana, sőt még egy Korea-közi párbeszédtanács létrehozására is javaslatot tett a kapcsolatok javítása érdekében.

Történt mindez akkor, amikor az egész világ számára nyilvánvalóvá vált: Phenjan feladta évtizedek óta dédelgetett álmát, vagyis hogy újraegyesítse a Koreai-félszigetet. Sőt, mostanra egyenesen üldözik azokat, akik ezt a megoldást tartanák kívánatosnak. Mindez egyenes következménye annak az éles koncepcióváltásnak, amit Kim Dzsongun vázolt fel a múlt év végén. Ezen a Koreai Munkapárt elnöke kijelentette: a Korea-közi kapcsolatok már nem az egységes nemzet, hanem két, egymással hadban álló állam képét mutatják, továbbá hogy az egyesítés politikai irányvonala nem bizonyult sikeresnek, mert a Koreai Köztársaság azt kizárólag Észak-Korea területének magába olvasztásával tudja elképzelni.

• Hogyan született meg az újraegyesítés gondolata Észak-Koreában?
• Hogyan bontja le a kommunista rezsim az újraegyesítés ideológiáját?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap szeptember 26-ig kapható 2024/38. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!