Ezért nem nyomoztat Polt Péter a Kreml-propagandát segítő magyar cég ügyében

Ezért nem nyomoztat Polt Péter a Kreml-propagandát segítő magyar cég ügyében

Polt Péter legfőbb ügyész kérdésre válaszol az Országgyûlés plenáris ülésén 2024. április 15-én. (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Büntetőeljárás megindítására nincs törvényes lehetőség – ezzel utasította vissza Polt Péter legfőbb ügyész Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő felvetését, hogy a hatóság foglalkozik-e a TENET-ügy néven elhíresült amerikai influenszerbotrány magyar szálával.

Mint arról több hírportál beszámolt, az amerikai igazságügyi minisztérium vádat emelt az orosz Russia Today (RT) csatorna két munkatársa ellen.  A nyomozati adatok szerint a vádlottak közel 10 millió dollárt utalhattak a Tenesse állambeli Tenet médiacégnek azért, hogy a tartalomgyártó vállalkozás a Kreml narratíváját népszerűsítse az Egyesült Államokban. A Tenet az összeg fejében befutott jobboldali influenszereket bízott meg, hogy mintegy 2000 videóban formálják az amerikai közvéleményt. Az ügynek magyar szála is van: a vádirat név nélkül egy magyar fedőcéget is említ, amit ügyfélként vagy megbízóként mutatnak be a nemzetközi tranzakcióban.

Ennek apropóján érdeklődött Hadházy: a magyar vádhatóság kért-e tájékoztatást az amerikai társszervektől a magyar szál miatt, esetleg hivatalból indítottak-e eljárást az ügyben. Polt emlékeztetett rá, hogy az anonimizált vádiratból nem derül ki, melyik magyar cégről van szó, a leírtak pedig nem utalnak „magyar joghatóság alá tartozó bűncselekmény gyanújára. Ráadásul, az amerikai hatóságok sem fordultak az ügyészséghez. Ha megteszik – ígérte Polt – a kölcsönös bűnügyi jogsegély értelmében a magyar fél is segítséget nyújt az amerikai ügyészeknek.

Nem ez az első eset idén, amikor magyar kapcsolat is felmerül az orosz titkosszolgálat befolyásolási műveleteiben. Mint a HVG a Spiegel híradása nyomán megírta, magyar politikusok is részei lehettek annak a Moszkvából finanszírozott propagandahálózatnak, amelyet a cseh titkosszolgálat leplezett le. A csoport a prágai székhelyű Voice of Europe hírportálon keresztül terjesztett olyan narratívákat, amelyek célja az Európai Unió eltántorítása volt Ukrajna támogatásától. A propagandahálózatot a cseh titkosszolgálat leplezte le: információik szerint a Kreml-közeli hálózat német, belga, francia, magyar, holland és lengyel politikusokat is fizetett, akik lényegében Oroszországtól kaptak bért.